12.09.2023 | 07:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nová odrůda prosa má budoucnost

Jeden z pětice Zlatých klasů udělených na letošním agrosalonu Země živitelka v kategorii Rostlinná výroba získala odrůda prosa Rubikon. Odrůdu vyšlechtil Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i., držitelem výhradního licenčního zastoupení odrůdy je SEED SERVICE s. r. o.

Proso seté (Panicum miliaceum L.) patří po pšenici a ječmeni k nejstarším obilninám světa. Proso se pěstovalo už před více než 5000 lety, ovšem jeho původ nebyl doposud objasněn (asi východní Asie. O jejím rozšíření v Evropě se významně zasadili i Slované. V současné době je zvýšená poptávka po plodinách, které v zrnu neobsahují lepek.

Mezinárodní rok prosa

Proso seté je teplomilnou plodinou s krátkou vegetační dobou 90 až 110 dní, která se v České republice pěstuje pouze jako jařina. Tato plodina C4 fotosyntézy se považuje za plodinu s nízkým transpiračním koeficientem a s vysokou odolností k extrémně vysokým teplotám. Je to plodina vhodná do aridních a semiaridních oblastí. Plodem jsou drobné pluchaté obilky dosahující HTS 5 až 6(8) g s obsahem bílkovin okolo 12 % a vyšším indexem esenciálních aminokyselin, než má pšenice. Proso seté je také díky nízkému obsahu prolaminu vhodné pro bezlepkovou dietu.

Rok 2023 byl valným shromážděním OSN vyhlášen Mezinárodním rokem prosa (IYM – lnternational Year of Millets) s cílem zvýšit povědomí o prosu, jeho specifikách v pěstování, možnostech využití a výhodách ze zemědělského a zdravotního hlediska.

Do potravin i na pole

Rubikon je od sedmdesátých let minulého století teprve druhou původní českou odrůdou, která je právně chráněná a určená do podmínek České republiky. Vyznačuje se kratší vegetační dobou, velkým červeným zrnem a velkou žlutou jáhlou. Je velmi výnosná. HTS se v průměru pohybuje přes 6 g. Jáhly obsahují vysoký obsah oleje s vyšším zastoupením nenasycených mastných kyselin. Odrůda se vyznačuje vyšším obsahem esenciálních aminokyselin (valinu, leucinu a methioninu) a také semi esenciálních aminoskyselin (arginin, histidin}. Z mastných kyselin mají majoritní zastoupení kyselina linolová, olejová a palmitová. Jáhly obsahují i vysoký podíl minerálních látek, hlavně Mn, Ca a Mg a vitamínů skupiny B.

Odrůda je vhodná jak k potravinářskému využití, tak i do směsí pro agroenvironmentální opatření.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down