Osevní plochy jarní pšenice jsou poměrně kolísavé a často jsou odvozeny od možnosti setí ozimů (např. mokrý podzim). V roce 2023 bylo vyseto 35 321 ha a v roce 2024 to bylo jen 24 101 ha. Podle českého statistického úřadu je průměrný výnos jarní pšenice za posledních 10 let 4,35 t/ha. V posledních letech je stále populárnější výsev jarního (nebo přesívkového) typu pšenice na podzim.
Osevní postup s podílem pozdě sklízené cukrové řepy, brambor a kukuřice na zrno často ohrožuje včasný výsev ozimých odrůd pšenice. Klimatické podmínky posledních let umožňují pozdní podzimní výsev odrůd jarní pšenice. V minulosti byly takto využívány přesívkové odrůdy poloozimého charakteru, které měly slabě vyvinutý, nebo žádný požadavek jarovizace a adaptačním mechanismem byla výrazná dlouhodenní fotoperiodická indukce kvetení (např. odrůda Chlumecká 12, registrace 1922–1970).
V současné době jsou pro pozdní, dokonce někdy i zimní setí takto využívány odrůdy registrované jako jarní pšenice. Tyto odrůdy mají toleranci k mrazu nižší než ozimé pšenice (vymrznutí hrozí až při –12 °C). Vyznačují se rychlým růstem na jaře, který jim dává výhodu v období jarních přísušků a metají dříve než jarní pšenice. Důležitým aspektem možnosti využití po kukuřici na zrno je také odolnost vůči fuzariózám klasu a schopnost nízké kumulace mykotoxinů. Nejdůležitějším benefitem je zvýšení výnosu zrna o 0,9–1,9 t/ha oproti jarnímu.
Nejoblíbenější jarní pšenicí pro podzimní výsev je v České republice odrůda Registana. Již několik let je to nejmnoženější jarní pšenice v ČR. V roce 2024 zaujala 13,17 % množitelských ploch. Výhodou této odrůdy je i velmi dobrá tolerance k fuzariím v klase a tím je vhodná jako plodina následná po pozdě sklizené zrnové kukuřici. Stabilně ale podává velmi dobré výnosy i v případě jarního výsevu. Novinkou, která přichází na trh jarních pšenic s možností pozdního podzimního výsevu, je odrůda Reflex. Jedná se o nízkou, nepoléhavou odrůdu s dobrým zdravotním stavem a vyšší odnoživostí.
Velmi zajímavou odrůdou jarní pšenice je také Pexeso. Jarní pšenice Pexeso byla vyšlechtěna se zvýšeným obsahem luteinu a zeaxantinu v genotypu. Oproti běžným odrůdám jarní pšenice je obsah luteinu dvounásobný. Odrůda Pexeso vykazovala obsah luteinu v rozmezí 0,69 až 0,76 mg/kg oproti kontrolní odrůdě Tercie 0,33–0,39 mg/kg. Obsah zeaxantinu byl u Pexesa v rozmezí 0,43–0,44 mg/kg a u odrůdy Tercie v rozmezí 0,21–0,22 mg/kg. Vzhledem k obsahu karotenoidů získává mouka i pečivo barevný žlutý nádech (foto).
V sortimentu vysoce jakostních jarních pšenic dominuje odrůda Alicia se svou E jakostí. V podílu množitelských ploch zaujímá téměř 10 %. Jedná se o vyšší (102 cm) odrůdu s vyváženým zdravotním stavem a vysokým výnosovým potenciálem.
Výše zmíněné odrůdy dosahují úspěchů nejen v České republice, ale jsou velmi oblíbené i v zahraničí, kam se hojně vyváží. Řada zahraničních společností má odrůdy od společnosti Selgen, a. s., ve svém zastupování, a to svědčí o jejich kvalitách nejlépe.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!