17.01.2019 | 03:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nadprůměrná sklizeň se špatnou kvalitou kvůli suchu

Ovocné sady před začátkem vegetace roku 2018 dávaly předpoklad dobré sklizně, a to kvůli optimálnímu průběhu zimy i nižší úrodě posledních dvou let. Předpoklad dobré úrody negativně ovlivnilo sucho, které zasáhlo většinu pěstitelských oblastí. Sucho ovlivnilo velikost plodů jednotlivých ovocných druhů, které tak nemohly být použity jako konzumní ovoce a jejich využití bylo jen na zpracování nebo se takové ovoce vůbec nesklízelo.

Vlivem teplého roku došlo k uspíšení sklizně o 14 až 21 dní. První odrůdy meruněk zrály již na počátku června. Velmi raná byla sklizeň hrušek nebo letních odrůd jablek či odrůdy Gala. Na většině míst se objevily problémy s vybarvováním jablek, zejména u později zrajících odrůd.

Vzhledem k extrémnímu průběhu vegetace nebylo velké množství ovoce vůbec sklizeno z důvodu rozsáhlých kvalitativních škod (sesychání plodů přímo na stromech a keřích, drobné plody netržní jakosti). Velký podíl sklízeného ovoce byl využitelný jen na zpracování.

Po předchozích dvou letech, kdy sklizeň ovoce byla negativně ovlivněna jarními mrazy, byla ke dni 15. června 2018 očekávána nadprůměrná sklizeň v objemu 185 184 tun, obdobně jako v roce 2015, kdy se sklidilo 188 462 tun.

Ve srovnání s pětiletým průměrem byl k 15. červnu 2018 odhadován 22% nárůst produkce. Vzhledem k extrémně teplému a suchému průběhu počasí bylo skutečně sklízené množství ovoce  u většiny ovocných druhů nižší než predikovaly červnové odhady. Velmi vysoká sklizeň ale byla u zahrádkářů a v alejích, zřejmě nejvyšší od rekordního roku 2000.*

 

Ing. Martin Ludvík

Ovocnářská unie ČR

 

Více si můžete přečíst ve Farmáři č. 1/2019.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.