Poškození květů ovocných stromů mrazem je celosvětový fenomén a studován je ve všech zemích, kde se jarní mrazíky vyskytují. I přes rozdílné podmínky v jednotlivých oblastech a metodických přístupech se objevuje shoda v kvantifikaci citlivosti jednotlivých vývojových fází květů ovocných stromů k mrazu. Zejména díky přesným mrazovým testům, kdy se různá vývojová stadia květů vystavují různým intenzitám mrazu a pak se stanovuje rozsah jejich poškození.
Rozlišují se minimální teploty mrazu, které ještě nezpůsobí mrazové škody, až po kritické teploty, uvádějící intenzitu mrazu, při níž dojde k 10%, 50% či 90% odumření poškozených květů. Jestliže v dormantním stavu v zimě mohou květní pupeny přežít i teploty hluboko pod –20 °C v závislosti na druhu a odrůdě, v době rašení květních pupenů mohou tyto části poškodit i teploty pod –10 °C a v době plného kvetení a jeho konce se kritické teploty pohybují již kolem –2 až –1 °C. Informuje o tom ve svém článku v týdeníku Zemědělec (16/2022) RNDr. Ilja Tom Prášil, CSc., s kolektivem odborníků z Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v. v. i., Praha-Ruzyně.
Rozsah mrazového poškození květů závisí také na době působení dané kritické teploty. Přehled kritických teplot v době vývoje květů u jednotlivých ovocných stromů v průběhu jarních mrazů uvádí autoři pro jednotlivé ovocné stromy v přehledných tabulkách, které vytvořil Mark Longstroth z poradenského centra Michigan State University. Jedná se o průměrné hodnoty; v závislosti na ročníku, odrůdě a stáří rostlin je nutné počítat s určitým rozptylem těchto hodnot, řádově v desetinách stupňů u nejcitlivějších stadií. Ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby se tomuto problému dlouhodobě věnuje několik skupin ve spolupráci s pracovišti zemědělského výzkumu, univerzit, šlechtitelských a pěstitelských svazů a sadařů a jejich výsledky je možné získat na webu agronavigator.cz v sekci certifikovaných metodik (Metodika snížení či eliminace poškození generativních orgánů meruněk jarními mrazíky), kde lze nalézt i metody ochrany ovocných stromů proti jarním mrazíkům. Aktuální výskyt jarních mrazíků v ČR a jejich předpověď na několik dní dopředu lze sledovat na portálu Agrorisk.
Více informací se lze dočíst v týdeníku Zemědělec, který vychází 19. 4. 2022.*
Kritické jarní teploty (°C) v době vývoje květů ovocných stromů [podle Critical Spring Temperatures for Tree Fruit Bud Development Stages (msu.edu)], MT = dříve uváděná minimální teplota mrazu, při které po dobu 30 minut nedojde k poškození, KT10 a KT90 teploty, které vedou k odumření 10 % nebo 90 % květů (ukázka tabulky pro meruňku)
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!