S ohledem na zvyšující se teploty se rozjíždí i monitoring chorob a škůdců v porostech ozimých obilnin. Porosty pšenice a ozimého ječmene jsou ve fázi BBCH 24–29. Půdní podmínky nedovolují vstup do většiny porostů, takže se na jarní přihnojení stále čeká. Aktuálně lze na většině ploch zaznamenat minimální problémy s původci chorob. Pravidelný monitoring hraboše polního ukazuje na silné až extrémní výskyty v ozimých obilninách v Jihomoravském, Olomouckém, Zlínském a Středočeském kraji. Informuje o tom Rostlinolékařský portál Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.
Relativně dobrý stav
Ozimé obilniny jsou po zimě v závislosti na termínu setí v relativně dobrém stavu, výjimkou mohou být pšenice seté po předplodině kukuřice s orebným zpracováním půdy. Podle webu Intersucho vypadá situace z pohledu dostupné vláhy na polích nejlépe za poslední roky, mnohde je půdní profil stále přesycen a voda na polích stojí.
V porostech pšenice se objevují po zimě původci septoriové skvrnitosti a padlí v nízkých hodnotách, výjimečně v hodnotách nad prahem škodlivosti (jihovýchodní Morava). Plochy ječmenů vykazují v současnosti plošné žloutnutí z důvodu nedostatku vzduchu v půdě kvůli zamokření. Lokálně byly detekovány výskyty padlí, ve vyšším míře hnědé skvrnitosti. Podzimní infekce virovými zakrslostmi se zatím v porostech neobjevují. Díky sumám teplot od začátku roku se objevují první imaga kohoutků, shrnuje zpráva RL portálu.
Situaci výskytu škůdců v obilninách v ČR lze sledovat v Mapách výskytu pro pšenici nebo ječmen.
Úvodní fotografie: Ječmen a pšenice Foto M. Sojneková, J. Beránek, ÚKZÚZ
Mapa aktuálního výskytu škodlivých organismů v pšenici seté ke dni 27. 2. 2024
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!