19.03.2024 | 04:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Miniaturní zelenina s potenciálem

Znáte microgreens? Bude to jen další „módní vlna“, nebo se stanou možností, jak zvýšit udržitelnost produkce potravin? To záleží na řadě faktorů a patří mezi ně nejenom obsah prospěšných látek, které prověřují například vědci z Colorada.

Odborníci tvrdí, že do roku 2050 bude na světě potřeba nakrmit více než 10 miliard lidí, a proto je důležitější než kdy jindy přemýšlet o způsobech pěstování a výroby výživných potravin, ale také o diverzifikaci potravního řetězce udržitelným způsobem.

Microgreens je mladá a křehká listová zelenina, kterou lze získat pěstováním celé řady druhů zeleniny, ale též obilnin, bylinek či květin, které se sklízejí ve fázi vývoje prvních pravých listů. Rychlé dosažení konzumní zralosti (v řádu několika týdnů) a vhodnost k pěstování v kontrolovaném prostředí (tzv. indoor farming) znamená, že spotřebují velmi málo vody a lze je brzy sklízet. To z nich podle vědců dělá modelové plodiny pro zajištění udržitelnosti, protože se dají pěstovat a sklízet v podstatě po celý rok, ve městech i na venkově, ve sklenících, skladech, v tzv. vertikálních farmách, a dokonce i v domácnostech.

Výběr záleží na chuti

klíčky a tzv. baby zeleninou už se asi většina někdy setkala – a nemusí se ani jednat o nadšence pro makrobiotiku či tzv. haute cuisine. Avšak pojem microgreens zatím není až tak zažitý, stejně jako je tato drobná listová zelenina v našich jídelníčcích stále ještě relativně novým prvkem, avšak studie týmu vědců z Colorado State University (CSU) poukázala na to, že by se měla stát pravidelnou součástí našeho stravování. Podle dietoložky Sarah Ardanuy Johnsonové, která je též odbornou asistentkou a ředitelkou Laboratoře funkčních potravin a lidského zdraví na katedře potravinářství a výživy člověka na CSU by se tzv. microgreens daly umístit někam mezi tyto dvě kategorie. Sama Johnsonová se prý s microgreens setkala úplně poprvé, když studovala environmentální vědu a ekologii. Postupem času si uvědomila, že výživa a potravinářství jsou její skutečnou vášní. Stejně jako potřeba, aby se produkce potravin stala udržitelnější. Myšlenku, že lze pěstovat potraviny i v městském prostředí, a to nejenom na zahrádkách či terasách v menších městech, ale i v centrech metropolí a bytech, si prostě zamilovala.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down