Znáte microgreens? Bude to jen další „módní vlna“, nebo se stanou možností, jak zvýšit udržitelnost produkce potravin? To záleží na řadě faktorů a patří mezi ně nejenom obsah prospěšných látek, které prověřují například vědci z Colorada.
Odborníci tvrdí, že do roku 2050 bude na světě potřeba nakrmit více než 10 miliard lidí, a proto je důležitější než kdy jindy přemýšlet o způsobech pěstování a výroby výživných potravin, ale také o diverzifikaci potravního řetězce udržitelným způsobem.
Microgreens je mladá a křehká listová zelenina, kterou lze získat pěstováním celé řady druhů zeleniny, ale též obilnin, bylinek či květin, které se sklízejí ve fázi vývoje prvních pravých listů. Rychlé dosažení konzumní zralosti (v řádu několika týdnů) a vhodnost k pěstování v kontrolovaném prostředí (tzv. indoor farming) znamená, že spotřebují velmi málo vody a lze je brzy sklízet. To z nich podle vědců dělá modelové plodiny pro zajištění udržitelnosti, protože se dají pěstovat a sklízet v podstatě po celý rok, ve městech i na venkově, ve sklenících, skladech, v tzv. vertikálních farmách, a dokonce i v domácnostech.
Výběr záleží na chuti
S klíčky a tzv. baby zeleninou už se asi většina někdy setkala – a nemusí se ani jednat o nadšence pro makrobiotiku či tzv. haute cuisine. Avšak pojem microgreens zatím není až tak zažitý, stejně jako je tato drobná listová zelenina v našich jídelníčcích stále ještě relativně novým prvkem, avšak studie týmu vědců z Colorado State University (CSU) poukázala na to, že by se měla stát pravidelnou součástí našeho stravování. Podle dietoložky Sarah Ardanuy Johnsonové, která je též odbornou asistentkou a ředitelkou Laboratoře funkčních potravin a lidského zdraví na katedře potravinářství a výživy člověka na CSU by se tzv. microgreens daly umístit někam mezi tyto dvě kategorie. Sama Johnsonová se prý s microgreens setkala úplně poprvé, když studovala environmentální vědu a ekologii. Postupem času si uvědomila, že výživa a potravinářství jsou její skutečnou vášní. Stejně jako potřeba, aby se produkce potravin stala udržitelnější. Myšlenku, že lze pěstovat potraviny i v městském prostředí, a to nejenom na zahrádkách či terasách v menších městech, ale i v centrech metropolí a bytech, si prostě zamilovala.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!