Některé metabolity brukvovitých rostlin je chrání před poškozením blýskáčkem řepkovým. Jedná se o látky glukokarbarin, kyselinu oleanolovou a hederagenin. Vyplývá to z výsledků výzkumu vědců německého Institutu Julia Kühna.
Autoři studie zkoumali 24 odrůd řepky a příbuzné druhy, přičemž hledali výskyt rezistence vůči škůdci. Vhodné látky našli především u hořčice bílé a barborky obecné, ale nikoliv u odrůd řepky. Analýza souboru metabolitů květních pupenů rezistentních rostlin ukázala na výskyt různých glukosinolátů, fenylpropanoidů, flavonoidů a saponinů jako možných příčin redukce žíru. Při aplikaci na poupata řepky prokázaly jmenované látky odpuzující účinek na blýskáčka řepkového. Výzkum tak nabízí nový přístup ke šlechtění rezistentních odrůd řepky a umožňuje pochopit mechanismy, které rostliny využívají při své chemické ochraně proti škůdcům.*