21.09.2020 | 12:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Méně cukrovky u hlavních producentů

Dva největší producenti cukrové řepy v Evropské unii, Francie a Německo, uvádějí meziročně mírný pokles sklizňových ploch a očekávají nižší výnos. Zvláště ve Francii bude zřejmě propad produkce výrazný. Oba státy mají problémy s nedostupností účinných přípravků na ochranu rostlin. Francouzské ministerstvo zemědělství chce vzhledem ke kritické situaci výjimku na použití neonikotinoidů pro moření osiva cukrovky.

Francie je největším producentem cukrové řepy (31 %) v Evropě. Zákaz používání neonikotinoidů jí ale způsobuje problémy. V tomto vegetačním období očekávají producenti velké ztráty v důsledku rozsáhlé infekce porostů virovými žloutenkami, které přenášejí mšice. Prospělo jim mírné jaro, během kterého infikovaly mladé rostliny cukrovky. Pokles výnosu se v současné době odhaduje na 30–50 %, dalším faktorem je ale také sucho. Upozorňuje na to americké ministerstvo zemědělství (United States Department of Agriculture, USDA) ve své poslední zprávě z letošního srpna. Vychází také z informací, které zveřejnilo francouzské ministerstvo zemědělství.

Ve Francii pěstuje cukrovku zhruba 26 000 zemědělských subjektů, plocha po zrušení kvót, kdy se pohybovala do 400 000 ha, výrazně vzrostla, a to na 490 000 ha v hospodářském roce 2017/2018. Od té doby ale stále klesá na zhruba 410 000 ha v hospodářském roce 2020/2021, vyplývá ze zprávy USDA. Cukrovku zpracovává na cukr pět subjektů v 21 cukrovarech.

V roce 2016 Francie přijala zákon pro zvýšení biodiverzity, přičemž jeden ze článků zajistil zákaz všech neonikotinoidů k roku 2018.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down