Blíží se jaro a s ním se začínají objevovat články zaměřené proti řepce a řepkovému oleji. Vrchol se očekává v období, kdy řepka kvete. Jeden takový článek odrazující od konzumace řepkového oleje se objevil již koncem března. Řepkový olej je představován jako karcinogenní a hydrogenovaný olej pocházející z geneticky modifikovaných rostlin, který Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) zakázal používat v potravinách, jenž se používá jako pesticid nebo je složkou řady pesticidů a obsahuje zdraví škodlivou kyselinu olejovou.
Tématem se zabývá v týdeníku Zemědělec doc. Ing. Jiří Brát, CSc., z Vím, co jím a piju, o. p. s. Konstatuje, že článek byl převzat z anglického originálu, kde je autorka představena jako propagátorka zdravé výživy mající vlastní webové stránky a vystupující i v televizních pořadech. Přečtení článku může skutečně někoho odradit od používání řepkového oleje. O výživě píše v dnešní době kdekdo, autorům často chybí znalosti z oboru potravinářských technologií a zbožíznalství, stejně tak většina autorů nečte odbornou literaturu se snahou si udělat vlastní názor na věc a opisuje informace již dříve publikované na internetu. Opakovaným opisováním z internetu a neodbornými překlady se nesprávné a zavádějící informace dále překrucují a kumulují, takže je výsledný článek často paskvilem, jako v tomto případě. Jak je to ve skutečnosti s řepkovým olejem?*
Další podrobnosti se dozvíte v Zemědělci č. 16, který vyjde tento týden.