15.04.2024 | 02:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Loni historicky nejmenší plocha jarního ječmene

Výměra jarního ječmene má v České republice klesající tendenci. Loni naši pěstitelé zaseli historicky nejnižší výměru 192 tisíc hektarů. Také hektarové výnosy se pohybovaly na nižší úrovni než v předešlých ročnících, v celorepublikovém průměru se dosáhlo jen 4,95 t/ha. Nadto ještě měla většina sklizeného zrna horší kvalitu.

Na úspěšnosti pěstování jarního ječmene se podílí celá řada okolností. Přesto, že máme velmi výkonné a kvalitní odrůdy, výnosy velmi ovlivňuje průběh povětrnostních podmínek a uplatněná agrotechnika, konstatuje v Úrodě č. 4/2024 Ing. Hana Honsová, Ph.D. Připomíná, že vzhledem k tomu, že má jarní ječmen velmi krátkou vegetační dobu, měli by pěstitelé věnovat maximální pozornost péči o porosty od zasetí až po sklizeň. Počasí v daném ročníku ovlivňuje délku vegetace i jednotlivých růstových a vývojových fází. Povětrnostní podmínky mají vliv na uvolňování dusíku z půdy, na celkový vláhový režim nebo na výskyt chorob a škůdců. S počasím souvisí i poléhání, přičemž snadněji polehnou přehoustlé porosty. S polehnutím souvisí kvalita sklizeného zrna. Polehlé porosty mají horší kvalitu zrna, které může být napadené houbovými chorobami i porostlé.

Semináře pro praxi

Možnosti, jak zvýšit výnosy a zlepšit kvalitu zrna jarního ječmene, pěstitelům poskytli přednášející na konferencích z cyklu Sladovnický ječmen 2024 – Pomůže nám král Ječmínek nebo operativní agrotechnika?
Akce se uskutečnily ve Svobodných Dvorech na Královéhradecku, ve Vsisku u Olomouce a v Černé Hoře v okrese Blansko. Semináře určené pro zemědělskou praxi uspořádal Spolek pro ječmen a slad (SJS) ve spolupráci s dalšími organizacemi. Ředitelka SJS Ing. Alena Bezdíčková, Ph.D., semináře moderovala, a přítomné také seznámila s vybranými výsledky pokusů, uvádí autorka.*

Úvodní foto: Na kvalitě porostů před sklizní se odrazilo počasí Foto Hana Honsová

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down