25.04.2025 | 06:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kvalita potravin začíná ve skladu

V České republice se ročně vyprodukují miliony tun komodit, které je nutné uskladnit. Důležité je si uvědomit, že dostatečné množství kvalitních komodit je strategickou záležitostí každého státu a je tedy nutné věnovat pozornost monitoringu a detekci skladištních škůdců a jejich účinné ochraně. Nejen o těchto tématech jsme hovořili s Ing. Radkem Aulickým, Ph.D., z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, který v současné době působí na pozici zástupce vedoucího týmu Ochrany zásob před skladištními škůdci.

Můžete popsat vývoj skladování komodit a skladištních škůdců na území ČR?

V České republice se ročně vyprodukuje přibližně osm milionů tun obilovin, a ty se musí uskladnit. Toto skladování je u nás poměrně diverzifikované – od malých farmářů po velké sofistikované sklady. Nalézáme i celkem velké množství silových systémů. V poslední době se začíná objevovat poměrně velká výstavba těchto technologií, které přinášejí nejen farmářům, ale i spotřebitelům dobré vyhlídky na to, že kvalita uskladněných obilovin bude na vysoké úrovni.

V čem spočívají problémy se skladištními škůdci z pohledu farmářů a zpracovatelů?

Tyto problémy jsou zásadní z hlediska reklamací. V Evropské unii máme nulovou toleranci skladištních škůdců v živém stavu v komoditách. To je samozřejmě nástrojem pro zpracovatele, kteří obilí vykupují. Pokud se v komoditě živý škůdce najde, vrací se obilí farmáři zpět a vznikají mu ekonomické ztráty. V případě, že by farmář včas detekoval přítomnost škůdců a provedl zásah dříve, než bude prodávat obilí, mohl by se vyhnout vícenákladům. V dnešní době máme v tomto ohledu na farmách trošku skluz. Farmáři nemají dostatečně zavedené detekční a monitorovací systémy. Máme informace, že podíl reklamací, které se objevují při výkupu obilí, neustále rostou a v některých obdobích přesahují i 10 %. Detekuje nám to narůstají problémy se skladištními škůdci ve farmářských skladech obecně a je potřeba to nějak řešit. Právě reklamace nastartovaly způsob řešení, kdy jsou farmáři nuceni hledat cesty ke kvalitnějšímu skladování.

S kolika druhy škůdců se na našem území můžeme setkat a jaká je situace v zahraničí?

Obecně se uvádí, že celosvětově bylo s komoditami a mlýnskými produkty identifikováno přes 1600 druhů škodlivého hmyzu, což je poměrně široká plejáda. U nás probíhal větší faunistický průzkum zemědělských skladů naposledy ve druhé polovině 90. let minulého století. Když se podíváme do souhrnné zprávy, bylo nalezeno zhruba 70 druhů skladištních škůdců, z nichž 30 druhů roztočů, osm druhů pisivek, 29 druhů brouků a tři druhy motýlů. Je důležité si uvědomit, že z pohledu bezpečnosti potravin a krmiv nejsou všechny druhy významné. K problémovým patří především skupina primárních škůdců – pilous černý, pilous rýžový, pilous kukuřičný nebo korovník obilní. V jižních oblastech Evropy se například vyskytuje makadlovka obilná. U sekundárních škůdců je několik kosmopolitních druhů s vysokým významem. Jde zejména o potemníka hnědého, potemníka skladištního nebo lesáka skladištního. Celosvětově závažní škůdci se vyskytují ve většině našich skladů. Další druhy již nejsou tak závažní, ale mohou signalizovat problém s uskladněnou komoditou.

V poslední době se výrazně komplikuje skladování komodit, čím je to dané?

Faktorů je celá řada. Musíme si uvědomit, že se fenomén globální změny klimatu začal objevovat i u nás. Všichni vidíme, jak vypadá zima. V zimě máme vysoké teploty, a to se odráží i na skladování. Těmito problémy se přibližujeme jižní Evropě, kde vzhledem k počasí nebyli schopni obilí zchlazovat a škůdci se vyvíjeli prakticky celý rok. Víme, že obilí po naskladnění do velkého podlahového skladu s kapacitou například 2500 tun obilí má v metrové hloubce v listopadu i 25 °C bez aktivního větrání, což je optimální teplota pro vývoj škůdců. Jestliže máme dnes sklady, kde farmáři nevyužívají aktivní větrání, nemají kvalitně udělanou sanitaci před naskladněním, tak začínají na velké populaci škůdců a ti se množí kontinuálně.

Druhý efekt, který se začíná celosvětově objevovat, je rezistence. Rezistence škůdců je určitá odezva na naše chování. My škůdce nechceme, používáme řadu pesticidů a vytváříme selekční systém. U skladištních škůdců máme dnes prokázanou rezistenci u hmyzu i hlodavců.

Celý rozhovor je dostupný v TV Zemědělec, rozhovor naleznete také v květnovém vydání časopisu Úroda (5/2025).*

Úvodní fotografie: Pilous černý Foto Radek Aulický

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down