Kořeny kukuřice vylučují chemické látky, které ovlivňují mikrobiální kvalitu půdy. Na některých polích jejich účinek zvyšoval výnosy pšenice vyseté po kukuřici o více než 4 %. Poukazují na to výsledky výzkumu Univerzity v Bernu. Klíčovou látkou jsou zřejmě benzoxazinoidy, které ovlivňují složení bakterií a hub v kořenech kukuřice a na nich.
Univerzita o tom informovala v tiskové zprávě a upozornila zároveň, že výsledky několika polních pokusů ukazují, že tyto účinky jsou velmi proměnlivé. Dlouhodobě by ale mohly přispět k udržitelnějšímu pěstování obilovin.
Rostliny produkují velké množství chemických látek, některé z nich se uvolňují do půdy a ovlivňují její kvalitu. To ovlivňuje i následně pěstované plodiny. Dosud proběhlo jen málo výzkumů o tom, do jaké míry lze vylučované chemické látky využít v zemědělství ke zvýšení produktivity. Této oblasti se ale věnovali výzkumníci z Institutu rostlinných věd (IPS) na Univerzitě v Bernu a provedli polní pokusy. Svými výsledky publikovanými ve vědeckém časopise eLife prokázali, že specializované metabolity z kořenů kukuřice mohou přinést zvýšení výnosů následně vyseté pšenice v polních podmínkách.
Mění složení mikroorganismů
Dřívější studie, které provedli vědci z Ústavu rostlinných věd (IPS) na Univerzitě v Bernu, ukázaly, že benzoxazinoidy (přírodní chemické látky, které rostliny kukuřice uvolňují svými kořeny) mění složení mikroorganismů v půdě na kořenech, a tím ovlivňují růst následně pěstovaných plodin. Nová studie zkoumala, zda k takovým zpětným vazbám mezi rostlinami a půdou dochází i v reálných zemědělských podmínkách. „Takové polní pokusy jsou nezbytné k ověření přenositelnosti základního výzkumu do praxe, a tím i k posouzení potenciálního agronomického přínosu,“ vysvětlil Valentin Gfeller, který na projektu pracoval jako doktorand na IPS a nyní působí ve Výzkumném ústavu ekologického zemědělství FiBL. Během dvouletého polního pokusu nejprve pěstovali dvě linie kukuřice, z nichž pouze jedna uvolňovala benzoxazinoidy do půdy. Na různě zpracovaných pozemcích pak pěstovali tři odrůdy ozimé pšenice. Tímto způsobem se podařilo prokázat, že vylučování benzoxazinoidů zlepšuje klíčení a zvyšuje vzcházivost, růst a výnos plodiny, uvádí tisková zpráva. Kromě vyššího výnosu ukázaly pokusy také na nižší úroveň napadení některými škodlivými činiteli.*