Výroba konzervovaných objemných krmiv je nezbytnou součástí práce většiny chovatelů býložravců. Siláž a senáž jsou alternativy, jak uchovat objemná krmiva pro období nepříznivého počasí i v podmínkách, kdy je nelze dost dobře zpracovat či skladovat ve formě sena. Vhodných plodin je celá řada, i když těmi nejznámějšími je kukuřice a vojtěška. Výběr vhodné pícniny se odvíjí od podmínek prostředí i plánovaných nákladů či možnosti alternativního využití porostu.
Čirok (Sorghum) je častou volbou v lokalitách se sušší půdou. Má také nižší výrobní náklady než kukuřice, ať už jde o cenu osiva nebo pěstování (například nižší dávky hnojiv). Na Floridě se často vysévá po kukuřici na siláž a sklízí se na podzim jako další silážní plodina. Může být též alternativou v případě, že se z důvodu nepříznivých podmínek nepodaří vysít včas kukuřici. Jednou z hlavních výhod čiroku je jeho schopnost vyrovnávat se s podmínkami prostředí a nepříliš zvládnutým managementem rostlinné produkce. Poměrně rychle se zotavuje, jakmile má k dispozici odpovídající zdroje, a na rozdíl od kukuřice zvládne díky odnožování kompenzovat nižší počet rostlin na ploše, čímž efektivněji vytváří dobře zapojený porost. Problémy může působit zasychání u krmného čiroku, kdy čekání na dosažení požadované sušiny biomasy vede ke sklizni ve fázi, kdy jsou již zrna příliš tvrdá na to, aby je skot dovedl efektivně strávit a není-li řezačka vybavena zařízením k narušení zrna, klesá využitelnost živin. Další riziko se může skrývat ve schopnosti některých hybridů čiroku v nepříznivých podmínkách (mrazíky, přísušek) akumulovat dusičnany a kyanovodík.
Existuje řada druhů a odrůd čiroku (Sorghum bicolor), přičemž primárně jsou k silážování využívány krmné a zrnové čiroky či kříženci čiroku a súdánské trávy. Krmný čirok se nejčastěji používá k silážování kvůli vysokému potenciálu produkce biomasy oproti čiroku zrnovému. Čiroky dorůstají výšky 1,5–4,25 metrů a dosahují výnosu biomasy, jenž je srovnatelný s kukuřicí. Nicméně výtěžek celkových stravitelných živin (či produkce mléka) na jednotku plochy může být až o 35 % nižší než u kukuřice.
Při sklizni na siláž přinesou krmné čiroky více biomasy (přibližně o 14 %) než jiné typy čiroků s 20–25% podílem zrn. Pro srovnání, kukuřice na siláž obsahuje až 60 % zrna. Zrnové čiroky dorůstají výšky 0,9–1,5 metrů a množství zelené hmoty se pohybuje od poloviny do dvou třetin výnosu čiroků krmných. Obsah zrna bývá v průměru kolem 50–60 % a díky tomu bude nutriční hodnota této siláže jen mírně nižší, než jaká je u siláže kukuřičné. Čirok má díky sladkým stéblům obecně vyšší koncentraci rozpustných cukrů ve srovnání s kukuřicí, což může přispět k lepší fermentaci a zrychlení poklesu pH při silážování. UF Forage Team provádí každoroční testy hybridů, aby vyhodnotil produkci a nutriční hodnotu čiroku.
Vlastnosti čiroku, jako je výška, schopnost odnožování a obsah živin, ale také BMR, zakrslost a fotoperiodicita, se mohou značně lišit a volba mezi nimi závisí na plánovaném využití. Pro siláž s jednou sečí by vybraný hybrid měl být vysoký, se sladkými stonky, malými latami a nižším potenciálem opětovného obrůstání. Je-li v plánu pastva nebo více sečí, dostávají se do hledáčku zejména hybridy čiroku x súdánské trávy, protože je žádoucí silná odnožovací schopnost a dobré obrůstání sklizeného či spaseného porostu.
Krmné čiroky lze rozdělit do čtyř kategorií: konvenční, brachytické zakrslé odrůdy, BMR a fotoperiodicky citlivé odrůdy. Tyto vlastnosti lze u některých hybridů kombinovat. Konvenční krmné čiroky poskytují vysoké výnosy biomasy i zrna, což může vést k siláži s vyšší koncentrací energie. Znakem brachytické zakrslosti jsou zkrácená internodia, v důsledku toho jsou rostliny nižší (<1,82 m), ale se stejným počtem listů, čím se zvyšuje poměr listů vůči stonku i stravitelnost. Tato vlastnost také snižuje riziko poléhání, které je běžné u vyšších odrůd.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!