07.10.2024 | 12:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Hodnocení rezistence u skladištních škůdců v ČR a EU

Pojem skladištní škůdci zahrnuje rozmanité skupiny škůdců od hlodavců přes drobné členovce (hmyz a roztoči) až po některé druhy ptáků. S těmito škůdci se nesetkáváme pouze někde ve skladech, jak by jejich název naznačoval, ale s řadou z nich i v běžném životě v domácnostech, ve veřejných stravovacích zařízeních, supermarketech atd. Můžeme říci, že všude kde je dostatek potravy a možnost úkrytu, tak se dříve nebo později tito škůdci objeví.

Ne jinak je tomu i v zemědělských skladech, kde jsou opakovaně skladovány obrovské objemy komodit, upozorňuje spolu s dalšími autory doc. Ing. Václav Stejskal, Ph.D., z Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v. v. i., v článku v Úrodě č. 9/2024. Proto je důležité dbát v těchto objektech zvýšené pozornosti na správnou sanitaci a dezinsekční postupy. Výskyt skladištních škůdců a zejména hmyzu v těchto skladech významně ovlivňuje kvalitu potravin. Důvodů je mnoho, skladištní škůdci mohou způsobit značné hmotnostní ztráty uskladněných komodit (zrna obílí, olejnin a luštěnin) a krmiv. Rovněž mohou kontaminovat komodity alergenními látkami v exkrementech a fragmenty svých těl. Někteří škůdci mohou být nositeli patogenů, které se mohou přenášet na lidi nebo zvířata; mohou tak představovat riziko pro bezpečnost potravin nebo krmiv a zdraví spotřebitelů nebo chovaných zvířat. Dále mohou poškodit obaly, čímž zvyšují ztráty při transportu, snižují kvalitu produktů a zhoršují jejich prodejnost. Další oblastí, kde mohou způsobit problémy, je skladování a logistika. Mohou také poškodit elektrické rozvody či způsobit ucpání dopravních cest nebo jejich mechanické poruchy, což zvyšuje náklady na údržbu a opravy. Výše uvedené problémy a potenciál škodlivosti skladištních škůdců vyžadují zvýšené nároky na jejich systematickou a účinnou fyzikální a chemickou kontrolu. V současné době však data z celého světa upozorňují na znepokojivý fakt, že limitujícím faktorem chemické kontroly skladištních škůdců může být jejich narůstající rezistence k insekticidům, uvádí autor.

Co je rezistence a jak vzniká?

Rezistence je fenomén, který v poslední době zaměstnává mnoho výzkumných laboratoří po celém světě v různých oblastech lidské činnosti. V případě zemědělství se jedná zejména o rezistenci k pesticidům. Z celého světa jsou známy případy rezistentních populací škůdců jak na polích, tak ve skladech, a to i vůči těm nejtoxičtějším účinným látkám, mezi které patří bez pochyby také fosforovodík, konstatuje autor.*

Úvodní snímek: Pilous černý (Sitophilus granarius) Foto Tomáš Vendl

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down