05.05.2025 | 01:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Genová banka uchovává naše rostlinné dědictví

V unikátní genové bance, jejíž provoz zajišťuje odborný tým CARC (Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i.), se zamrazují a uchovávají pro další generace vzorky našeho zemědělského a šlechtitelského bohatství. Z kolekce rostlinných genetických zdrojů odborníci rovněž šlechtí nové, odolnější odrůdy plodin. Česká genová banka patří mezi deset největších v Evropě a jsou tam uchované například i odrůdy pšenice z roku 1917, uvedla Ing. Ludmila Papoušková, Ph.D. z Týmu genové banky CARC.

Práce genové banky je nezbytná pro zachování biodiverzity a zajištění potravinové bezpečnosti v souvislosti se změnami klimatu a také pro podporu inovativního zemědělského výzkumu a rozvoje. Ministerstvo zemědělství proto poskytuje dlouholetou finanční podporu fungování všech pracovišť zapojených do Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství z dotačního programu Genetické zdroje, která bude pokračovat i v dalších letech. „Jde o investici do budoucnosti českého zemědělství,“ dodal ministr zemědělství Mgr. Marek Výborný.

„Naším cílem je zajistit zachování bohatství genetických zdrojů kulturních rostlin a jejich planě rostoucích příbuzných druhů nezbytných pro zajištění potravinové a environmentální bezpečnosti naší země. S nastupujícími klimatickými změnami, rostoucí lidskou populací a celosvětovým mizením druhů se tento úkol stává naléhavějším,“ sdělil RNDr. Mikuláš Madaras, Ph.D., ředitel CARC.

Klesá genetická rozmanitost

Podle Organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů bylo ve 20. století ztraceno 75 % světové genetické rozmanitosti plodin. Ačkoliv je na světě více než 200 000 jedlých rostlin, ze kterých se přes 7 000 využívá pro výrobu potravin, pouhých 30 zemědělských plodin zajišťuje 95 % potřeb lidstva v oblasti výroby potravin rostlinného původu. Čtyři z nich – rýže, pšenice, kukuřice a brambory – pokrývají více než 60 % kalorického příjmu lidstva. 

„Uchovávání rozmanitosti rostlinných druhů v genových bankách je klíčové pro naši schopnost šlechtit nové odrůdy plodin, které nám umožní i v budoucnu udržet zemědělskou produktivitu. V týmu genové banky jsme zodpovědní za výzkum kolekcí. Zároveň také koordinujeme národní program a vedeme dokumentační systém poskytující informace o všech genetických zdrojích zahrnutých do programu,“ uvedl Vojtěch Holubec, koordinátor národního programu rostlin. Dodal také, že šlechtí také nové, odolnější odrůdy plodin, které mohou přinášet i vyšší výnosy, odolávat vyšším teplotám, novým chorobám a škůdcům, prospívat v měnících se podmínkách prostředí. Odolnější rostliny vyžadují méně vody, hnojiv i pesticidů, čímž mohou snižovat ekologickou zátěž zemědělství. Zachování tradičních a místně přizpůsobených odrůd plodin také podporuje agroekologické postupy, které zajišťují biologickou rozmanitost.“ Genetické zdroje rostlin mají také významnou kulturní a ekonomickou hodnotu. Mnoho tradičních odrůd plodin se pěstuje po staletí a jsou spojeny s kulturním dědictvím a identitou místních komunit.*

Popis fotek:

Úvodní foto: Chodba genové banky s chladicími komorami Foto archiv CARC

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down