Izraelští vědci vyvinuli novou variantu rajčat, která vykazují zvýšenou odolnost vůči suchu a mohou pomoci farmářům s bojem s destruktivními následky klimatické změny. Genetická analýza, kterou provedli vědci z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě, identifikovala interakce mezi dvěma oblastmi genomu rajčat, které vedou ke zvýšení výnosu a odolnosti vůči suchu. V aktuální zprávě o tom informuje spolek pro podporu a rozvoj biotechnologií – BIOTRIN, z. s.
V porovnání s komerčními odrůdami rajčat, jejichž spotřeba vody se odhaduje přibližně na 0,3 metru krychlových vody na plochu jednoho metru čtverečního, lze podle zprávy u nové varianty rajčat snížit spotřebu na polovinu. Základním úkonem pro získání této nové odrůdy rajčat bylo křížení dvou druhů rajčat, a to konkrétně varianty pocházející z oblasti pouště západního Peru s běžně dostupnou komerční variantou. Dosažené výsledky poukazují na efektivnost ve využití volně žijících druhů za účelem zvýšení a zefektivnění zemědělské produkce. Poznatky by se navíc mohly ukázat jako široce použitelné i pro jiné rostliny, uvádí dále zpráva.
Dalším nesporným faktem podle aktuality Biotrinu je snížení nákladů na pěstování zemědělsky užitných rostlin, což může mít pozitivní vliv na finální cenu produktu. Očekává se, že se v blízké budoucnosti objeví na pultech supermarketů a pravděpodobně se bude používat při výrobě kečupů a omáček. Izraelští vědci sami věří, že finální produkt jejich bádání bude k dispozici na trhu v příštích dvou až třech letech, avšak nyní jsou pouze ve fázi pěstování prvního kříženého druhu pro komerční účely.
Na internetových stránkách Biotrinu lze nalézt také originální zdroje příspěvku.*
Úvodní fotografie: ilustrační fotografie rajčat Foto Barbora Venclová