Funguje regenerativní zemědělství při gradacích hraboše – ano, nebo ne?
Ing. Karel Klem, Ph.D., je vědeckým pracovníkem Ústavu výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i., a odborným asistentem na Mendelově univerzitě v Brně. Zabývá se dopady klimatické změny na zemědělství, zejména pak vlivem zvýšené koncentrace CO2, sucha a vysokých teplot na zemědělské plodiny, dále také možnostmi adaptace a mitigace, tj. omezováním emisí skleníkových plynů ze zemědělství. Z pohledu adaptace a mitigace se zaměřuje zejména na postupy regenerativního či uhlíkového zemědělství, které vedle ukládání uhlíku v půdě přispívají i k většímu zadržení vody v půdě či ochraně před erozí.
Regenerativní zemědělství je založeno na agrotechnických postupech, které obecně výskyt hraboše polního podporují. Tedy na používání bezorebných technologií, jež minimálně narušují systém chodbiček, a pěstování meziplodin, představující zdroj potravy v průběhu podzimu a zimy. To je do určité míry fakt, který je pozorován velmi často v praxi, nicméně problém je do značné míry složitější. Pokud porovnáváme mělké kypření do hloubky zhruba 8–12 cm, což je dnes poměrně běžná praxe zpracování půdy ať již s použitím diskového, či radličkového nářadí, s bezorebným setím, rozdíly ve výskytu hraboše bývají poměrně malé, ačkoliv nějaké většinou pozorovány jsou. Při porovnání bezorebného setí s orbou nebo hloubkovým kypřením, jednoznačně pozorujeme významný efekt orby na redukci výskytu hraboše v prvních jednom až dvou měsících. Nicméně pokud je populační dynamika hraboše na vrcholu, i v případě orby dochází následně k prudkému nárůstu výskytu hraboše, většinou ještě na podzim či v průběhu zimy. To je závislé na dostatku potravy, kterou představují především ozimé plodiny, jako jsou ozimá pšenice či ozimá řepka. Podobnou úlohu ovšem představují rovněž meziplodiny, nicméně v případě vymrzajících meziplodin je nabídka potravy velmi záhy ukončena a šíření hraboše se obvykle zastavuje. Ve prospěch hraboše tedy většinou hovoří více ozimé plodiny ve srovnání s vymrzajícími meziplodinami.
Z pohledu posouzení vlivu regenerativního zemědělství je rovněž důležitá doba od přechodu k regenerativnímu zemědělství. Z našich zkušeností jsou největší problémy s hrabošem pozorovány v prvních jednom až třech letech (v závislosti na populačním cyklu) od přechodu na technologie regenerativního zemědělství. Následně je i v letech s vysokými výskyty hraboše pozorován spíše jeho ústup a později dokonce nižší výskyt než u konvenčních technologií. Důvody toho jevu nejsou jednoznačně zřejmé, a zkušeností není v tuto chvíli dostatek, aby mohl být považován za obecně platný, nicméně jedná se jednu z mála pozitivních zpráv pro regenerativní zemědělství z pohledu výskytu hraboše polního. Pro přechodné období je v regenerativním zemědělství možné uplatnit tzv. Keyline pluhy, které rozřezávají půdu do větší hloubky v úzkém pásku a vedle zlepšené infiltrace a narušení zhutněných vrstev půdy narušují rovněž systém chodbiček hraboše, aniž by docházelo k obracení půdy a zapravování zbytků rostlin. Zejména při opakovaném použití tak může docházet k podobnému efektu jako u orby. Pro regenerativní zemědělství by důležitou zásadou mělo být vysazování stromů v okolí polí a v případě velkých pozemků rovněž uprostřed a na nich zřizovat příbytky pro některé sovy, které jsou velmi efektivními lovci hrabošů.
Ing. Pavel Růžek, CSc., je absolventem gymnázia ve Vlašimi a Agronomické fakulty VŠZ v Praze. Nyní je vědeckýmpracovníkem v týmu Integrovaná výživa rostlin ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby v Praze-Ruzyni. Ve své odborné činnosti se v posledních letech zaměřuje především na inovativní postupy v pěstebních technologiích a vzájemné vazby mezi zpracováním půdy, výživou a hnojením rostlin, kvalitou půdy, vody a ovzduší. Je autorem nebo spoluautorem více než 200 prací publikovaných ve vědeckém a odborném tisku, 16 odborných knih a metodik a více než 20 autorských osvědčení včetně čtyř patentů, které jsou uplatněny v nových strojích, hnojivech a originálních technologiích využívaných ve stovkách zemědělských podniků v ČR a zahraničí.
V regenerativním zemědělství ve srovnání s konvenčním je snahou po větší část roku udržet pokryv půdy rostlinami nebo rostlinnými zbytky. Přitom se ve větší míře uplatňují meziplodiny a pomocné plodiny včetně vysévání směsí plodin (intercropping). Zároveň jsou častěji používány bezorebné konzervační technologie zpracování půdy. Přínosem je lepší zadržení uhlíku a vody v půdě, její celkové oživení včetně zvýšení diversity organismů a postupné zlepšování půdní struktury a úrodnosti. Kromě přínosů existují i negativa, mezi která také patří větší riziko výskytu hraboše polního a škod jím způsobených na pěstovaných plodinách. Pozemky s uplatňováním regenerativního zemědělství by měly být více začleněny do krajinných prvků s vyšší biodiversitou, kde má i hraboš více přirozených nepřátel.
Z našich dlouhodobých pokusů s různým zpracováním půdy v Praze-Ruzyni (od roku 1995) vyplývá, že největší riziko výskytu hraboše polního po sklizni pěstovaných plodin je na nezpracované půdě s přímým setím následné plodiny do mulče a jen o něco menší na půdě zpracovávané do hloubky 10 cm radličkou s ponecháním většiny posklizňových zbytků na povrchu. Nejmenší výskyt hraboše je většinou po klasické orbě do 20–23 cm. U bezorebných technologií zpracování půdy má na výskyt hraboše rozhodující vliv homogenizace rostlinných zbytků po sklizni. Jakékoliv nahromadění slámy, popř. polehlé vyšší strniště a podobně zvyšuje riziko výskytu hraboše polního a poskytuje mu kryt před predátory. V půdě, která není více let zpracována, vytváří hraboš pevnější a trvanlivější chodbičky a vzhledem k většímu množství melioračních biopórů po makroedafonu a kořenech rostlin není tak ohrožen přívalovými dešti.
Dalším důležitým krokem je zejména při příznivých podmínkách pro množení hraboše včas korigovat jeho počty a nečekat na to, že si s tím poradí příroda. Po zapojení porostu polních plodin se rozdíly mezi různými technologiemi zpracování půdy postupně snižují a další kolonizace hraboše naopak někdy bývá větší na orané půdě. Například na jaře se v porostech ozimů neoraná půda s rostlinnými zbytky na povrchu pomaleji prohřívá a udržuje se v ní delší dobu větší vlhkost, což nejsou vhodné podmínky pro hraboše polního.
V letech s větším výskytem hraboše polního je nutné včas regulovat jeho počty. Jestliže ho řešíme až v době jeho kalamitního výskytu, je často při podstatně vyšších nákladech již pozdě a způsobené škody mohou být značné. Ve spolupráci s českou firmou P & L, spol. s r. o., jsme v roce 2020 vyvinuli originální (autorsky chráněný patentem) podpovrchový aplikátor rodenticidů Terrier, který je velmi vhodný k preventivním aplikacím také v regenerativním zemědělství již při nízkém výskytu hraboše. Při vzcházení porostů polních plodin se doporučuje objet s aplikátorem okraje polí, opakovaně v místech sousedících s pozemky s výskytem hraboše (příkopy u silnic, remízky, biopásy, meziplodiny apod.). Terrier je šetrný k půdě i pěstovaným plodinám a dokáže aplikovat nízké dávky (od 2 kg/ha) rodenticidů nebo jejich směsí, popřípadě s přídavkem atraktantů s minimálním rizikem ohrožení necílových organismů.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!