Esenciální oleje v ochraně obilí

S rostoucí poptávkou po přírodních a šetrných alternativách k syntetickým insekticidům v ochraně posklizňových zásob zrna se do popředí dostává výzkum esenciálních olejů. Tradiční chemické metody mají svá omezení, včetně bezpečnostních rizik, tvorby reziduí a rizika vzniku rezistence škůdců, navíc nejsou vhodné pro ekologické zemědělství.

Proč rozmarýnový olej? Esenciální oleje, získávané z rostlin, obsahují biologicky aktivní sloučeniny s silnými antimikrobiálními, insekticidními či akaricidními účinky, a také repelentními vlastnostmi. Mnohé z nich, včetně rozmarýnového oleje, jsou navíc bezpečné pro člověka a již se používají v potravinářství, což zvyšuje jejich atraktivitu pro použití ve skladech potravin. Výzkumný projekt NAZV ověřuje účinnost rozmarýnového oleje proti klíčovým skladištním škůdcům, jako jsou pilousi, korovník a potemníci. Aktuální poloprovozní testy v kontejnerech simulujících reálné skladovací prostředí ukazují velký potenciál.

Klíčové poznatky pro praxi:

  • Vysoká účinnost: Za optimálních podmínek bylo dosaženo 100% mortality škůdců během 24 hodin, což je srovnatelné nebo dokonce lepší než laboratorní výsledky.
  • Teplota je zásadní: Účinnost rozmarýnového oleje je silně závislá na teplotě. Při denních maximech nad 25 °C dosahovala mortalita 100 %, zatímco při 15 °C klesala na 60–70 % a při 10 °C dokonce pod 10 %. Pro dosažení plného účinku při nižších teplotách je potřeba buď výrazně zvýšit koncentraci oleje, nebo prodloužit dobu expozice.
  • Těsnost prostředí: Pro zajištění maximální účinnosti je klíčová dokonalá těsnost skladovacího prostředí, aby nedocházelo k úniku oleje.

Výhled do budoucna: Rozmarýnový olej má potenciál stát se účinnou a ekologickou alternativou pro ochranu uskladněného obilí. Probíhající výzkum se zaměřuje na optimalizaci aplikační technologie a vyhodnocení vlivu na kvalitu zrna, aby bylo možné jeho praktické využití rozšířit.

Více informací je v týdeníku Zemědělec č. 32 v Tématu týdne v článku Mgr. Tomáše Vendla, Ph.D., a kol. z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i., a de Wolf GROUP s. r. o.

Úvodní foto: Aplikace oleje do ventilačního systému Foto Tomáš Vendl

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.