S rostoucí poptávkou po přírodních a šetrných alternativách k syntetickým insekticidům v ochraně posklizňových zásob zrna se do popředí dostává výzkum esenciálních olejů. Tradiční chemické metody mají svá omezení, včetně bezpečnostních rizik, tvorby reziduí a rizika vzniku rezistence škůdců, navíc nejsou vhodné pro ekologické zemědělství.
Proč rozmarýnový olej? Esenciální oleje, získávané z rostlin, obsahují biologicky aktivní sloučeniny s silnými antimikrobiálními, insekticidními či akaricidními účinky, a také repelentními vlastnostmi. Mnohé z nich, včetně rozmarýnového oleje, jsou navíc bezpečné pro člověka a již se používají v potravinářství, což zvyšuje jejich atraktivitu pro použití ve skladech potravin. Výzkumný projekt NAZV ověřuje účinnost rozmarýnového oleje proti klíčovým skladištním škůdcům, jako jsou pilousi, korovník a potemníci. Aktuální poloprovozní testy v kontejnerech simulujících reálné skladovací prostředí ukazují velký potenciál.
Výhled do budoucna: Rozmarýnový olej má potenciál stát se účinnou a ekologickou alternativou pro ochranu uskladněného obilí. Probíhající výzkum se zaměřuje na optimalizaci aplikační technologie a vyhodnocení vlivu na kvalitu zrna, aby bylo možné jeho praktické využití rozšířit.
Více informací je v týdeníku Zemědělec č. 32 v Tématu týdne v článku Mgr. Tomáše Vendla, Ph.D., a kol. z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i., a de Wolf GROUP s. r. o.
Úvodní foto: Aplikace oleje do ventilačního systému Foto Tomáš Vendl