Naproti tomu druhé mrazivé období od 17. do 21. 1. 2024 bylo na většině území doprovázeno sněhovou pokrývkou, někde jen velmi nízkou (1 až 2 cm). I v tomto druhém období přízemní minimální teploty vzduchu klesaly pod –14 °C, v místech se sněhem i k –20 °C. Minimální přízemní teploty vzduchu se měří 5 cm nad povrchem, v případě sněhové pokrývky těsně nad ní. Obvykle se uvádí minimální teplota vzduchu, která je měřená v meteorologické budce ve výšce 2 m; od ní se minimální přízemní teploty vzduchu mohou lišit o několik desetin až po několik stupňů Celsia, především v závislosti na povětrnostních podmínkách (např. bezvětří, s nebo beze sněhu), druhu povrchu (např. holá půda, slabě zapojené porosty ozimů nebo hustý trávník) a konfiguraci terénu.
Další podstatný rozdíl druhého období celodenních mrazů 17. až 21 ledna 2024, spočíval v hloubce promrznutí půdy. Během prvního období docházelo postupně na polích k promrzání půdy až do hloubky 10-20 cm. Tato hloubka promrznutí se obvykle udržela až do zmíněné druhé lednové vlny mrazů, kdy při slabé vrstvě sněhu docházelo k dalšímu rychlému promrznutí půdy.
Vliv mrazů na pletiva rostlin
Po první vlně mrazů, při které voda v rostlinách zmrzla, došlo k postupnému roztátí ledu v nadzemních částech rostlin v důsledku působení odpoledních teplot nad bodem mrazu. Během druhé vlny mrazů voda v nadzemních částech rostlin opět zmrzla. Led se v rostlinách ozimů vytváří v mezibuněčných prostorách (= ochrana vnitřních částí buňky před ledem) při poklesu teplot pod –3 až –5 °C. V takovém případě rostliny ztmavnou, a to díky nahrazení vzduchu v mezibuněčných prostorách ledem (přiložené fotografie).
Při postupném tání se voda z roztátého ledu vrací zpět do buněk a pletiva rostlin zesvětlí. Pokud však teplota mrazu překročila kritickou teplotu, dochází k porušení membrán a pletiva zůstanou tmavá i po roztátí ledu v důsledku smísení vody s obsahem mrtvých buněk. Kritická teplota mrazu je výrazně odlišná u různých částí rostlin, různého stupně předchozího otužení rostlin a různých odrůd. I na jednom poli můžeme pak pozorovat rostliny s mrazem poškozenými nadzemními částmi nebo naopak s částmi, které přežily zmrznutí vody a jsou světlejší.
Takový stav můžeme očekávat u našich porostů ozimů po odeznění druhé lednové vlny mrazů. Tam, kde k takovým škodám mohlo dojít (málo sněhu, silné přízemní mrazy) doporučujeme po roztátí sněhu prohlédnout porosty a zjistit, v jakém rozsahu došlo k odumření nadzemních částí (porovnat rozsah tmavých a změklých versus světlých částí rostlin v porostu). Pokud se jedná o větší počet poškozených rostlin, je vhodné některé vyrýpnout a prohlédnout. U řepek nejlépe rozříznutím stonku, u obilnin odnožovacích uzlů. O tom, do jaké míry rostliny odumřou nebo mohou zregenerovat se lze přesvědčit uložením odebraných rostlin do nádob s vodou, ponechaných v teplé místnosti. O metodě rostlinných torz a o tom, k jakému stupni poškození rostlin ozimů došlo v letošním lednu, uvedeme v dalším pokračování.
Tyto informace pro web časopisu Úroda (stav k 11. 1. 2024) poskytl RNDr. Ilja Tom Prášil, CSc., z Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v. v. i.*
Porosty ozimé pšenice a řepky se zmrzlou vodou v rostlinách v době holomrazů Foto Ilja Tom Prášil
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!