Od začátku května jsou zaznamenány škodlivé výskyty mšic ve vzcházející cukrové řepě. Toto zjištění potvrzují i prognózy výskytu rizika virových žloutenek z údajů ze sacích pastí, kde stoupá letová dynamika u mšice makové i mšice broskvoňové. Vzrůstající početnosti výskytů jsou hlášeny i u dřepčíků a makadlovek na řepě. Výskyty květilky řepné jsou prozatím lokální a na slabé úrovni. Informace přináší Rostlinolékařský portál Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.
Virové žloutenky snižují výnos i cukernatost
Pěstitelé cukrové řepy letos poprvé zahajují sezónu bez možnosti použití moření neonikotinoidy. Pěstitelé musí zvýšit pozornost při monitoringu škůdců vzcházejících a mladých rostlin, které budou postupně během několika následujících let pravděpodobně nabývat na významu, uvádí zpráva RL portálu.
Výskyty mšic mají spojitost s virovými žloutenkami. Mšice broskvoňová společně s mšicí makovou patří mezi vektory přenášející virové žloutenky řepy. Virové žloutenky řepy tvoří virus žloutenky řepy – Beet yellows virus (BYV) a virus mírného žloutnutí řepy – Beet mild yellowing virus (BMYV). Škodlivost virových žloutenek je spjata s termínem napadení porostů řepy cukrové. Všechny tyto viry snižují asimilační plochu i intenzitu fotosyntézy a způsobují postupné odumírání nejstarších listů, čímž nutí rostlinu tyto listy nahrazovat. Pokud dojde k brzké infekci, rostliny mají malé bulvy a následně i slabý výnos. Virové žloutenky mohou snížit výnos bulev až o 20–30 %. Pokud dojde infekci později, snižuje se cukernatost i výtěžnost cukru a zvyšuje se obsah melasotvorných látek. Ztráty na výnosu cukru se udávají až k 50 %, konstatuje zpráva.
Především regulace přenašečů
Jak dále uvádí, základem pro zvládnutí napadení a šíření viróz je především regulace přenašečů, a to ještě před tím, než stihnou na cukrovou řepu přenést viry. Škodlivost obou virů koreluje s termínem infekce rostlin: čím mladší rostliny jsou napadeny, tím je vyšší dopad na výnos cukru. Souvisí to i s citlivostí rostlin. Mladé rostliny jsou vnímavější pro virovou infekci, naopak po dosažení fáze 16. listu se již citlivost výrazně snižuje. Ochranu proti mšicím je nutné provádět včas a opakovat ji podle náletu mšic. Aktuální letovou aktivitu z pěti sacích pastí (Čáslav, Dobřichovice, Chrlice, Lípa u Havlíčkova Brodu a Věrovany) lze dohledat v Aphid Bulletinu.
K biologické ochraně řadíme přirozené nepřátele mšic. Kolonie mšic bývají hojně napadány mšicovníky a mšicomary, dále larvami pestřenek a slunéček, které přirozeně redukují populace mšic, dodává zpráva.
Preventivní opatření
Mezi preventivní opatření proti virózám řadíme včasné setí, dodržování osevních postupů a zakládání hustého a vyrovnaného porostu, neboť mšice jsou do porostu lákány především střídáním barevných ploch zelené x hnědé (rostliny x půda). Včasně seté a zapojené porosty urostou počátečnímu tlaku mšic.
Aktuální informace k rizikům šíření viru mšicí broskvoňovou a mšici makovou v cukrové řepě naleznete v Prognózách na Rostlinolékařském portálu.
Úvodní fotografie: Kolonie mšice makové Foto S. Rychlý, ÚKZÚZ
Prognóza rizika virové žloutenky řepy na lokalitě sací pasti Věrovany Zdroj RL portál
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!