02.06.2022 | 06:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Cukrovce loni přálo počasí

Cukrové řepě se loni na našich polích velmi dařilo. Po třech horších letech se pěstitelé v České republice dočkali dobrých výnosů. Zatímco s produkcí mohli být zemědělci spokojeni, výkupní ceny by si přáli o něco vyšší, než dostávají. Zpoplatnění cukrovky ovlivňuje situace na trhu.

Ceny cukru se z celosvětového hlediska podstatně nezvyšují, i když začaly mírně stoupat. Světová cena se pořád drží na nižší úrovni než před několika lety. Ani neúroda cukrové třtiny v Brazílii nevedla k výraznému navýšení cen.

Výměra cukrové řepy v ČR loni meziročně vzrostla na 61 234 ha. Průměrný výnos loňského roku 67,7 t/ha výrazně překonal předešlou sezónu. Produkce cukrovky u nás dosáhla více než 4 145 tisíc tun. Během poslední cukrovarnické kampaně se u nás vyrobilo zhruba 621 tisíc tun cukru, tedy o přibližně sto tisíc tun více než v předešlém roce.

Prvním předpokladem úspěchu je používání vysoce kvalitního mořeného osiva. Loni mohli naši pěstitelé použít osivo namořené neonikotinoidy insekticidy. V letošním roce opět mají tuto možnost. Moření chrání vzcházející rostliny v počátečních fázích vývoje.

Na loňských vysokých výnosech se kladně odrazil příznivý průběh počasí s dostatkem vláhy v rozhodujících obdobích. Cukrovka až do konce vegetace stále přirůstala a také se podstatně zvyšovala cukernatost až do pozdních sklizňových termínů.

Obecně cukrová řepa v loňské sezóně lépe prospívala v Čechách než na Moravě. Čeští pěstitelé překročili hranici osmdesáti tun na hektar při přepočtu na standardní šestnáctiprocentní cukernatost.

I v rámci cukrovarů byly patrné rozdíly. V Čechách se lépe dařilo pěstitelům dodávajícím cukrovku do cukrovaru v Českém Meziříčí, kteří dosáhli průměrného přepočteného výnosu 81,6 t/ha, zatímco v Dobrovici se docílilo jen 79,5 t/ha. Množství informací z oblasti pěstování cukrovky zaznělo na semináři v Bezně, který uspořádaly Svaz pěstitelů cukrovky Čech společně a společnost Tereos TTD, a. s.

Čeští pěstitelé v loňském roce sklidili cukrovku z plochy 38 999 ha. Průměrný výnos přepočtený na šestnáctiprocentní cukernatost dosáhl 80,2 t/ha. Cukernatost se pohybovala na vysoké úrovni kolem osmnácti a půl procenta. Poslední cukrovarnickou kampaň zhodnotili generální ředitel Ing. Martin Kolář, Ph.D., a agronomický ředitel Tereos TTD Ing. Karel Chalupný.

Cukrovarnická kampaň v Dobrovici trvala 127 dní, zatímco v Českém Meziříčí o pět dní déle. V obou cukrovarech se dohromady podařilo zpracovat přes tři milióny tun řepných bulev. Za poslední kampaň se v cukrovarech Tereos TTD celkem vyrobilo skoro 350 tisíc tun bílého cukru.

Čeští pěstitelé sice loni dosáhli vysokých výnosů cukrové řepy, ale stále o něco zaostávají za francouzskými. Ve společnosti Tereos France se loni v průměru docílilo 83,5 t/ha v přepočtu na šestnáctiprocentní cukernatost. Rozdíl mezi českými a francouzskými pěstiteli dosáhl 3,3 t/ha.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down