03.06.2025 | 10:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Čirok otvírá nové možnosti českého pivovarnictví

Spojení agronomického výzkumu a pivovarské praxe přináší v České republice výsledky s mezinárodním přesahem. Česká odrůda čiroku Rufuss vyšlechtěná v roce 2023 v Národním centru zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC) se stala základem nové řady bezlepkových piv vyráběných Pivovarem Clock. Tento projekt je nejen ukázkou efektivní spolupráce vědy a praxe, ale zároveň příkladem využití netradičních plodin v podmínkách českého zemědělství a potravinářství.

Ve spolupráci s Pivovarem Clock vznikla první série bezlepkových piv, která využívají čirokový slad jako částečnou náhradu za ječný.

„Rufuss má nízký obsah taninů, které běžně komplikují využití čiroku v potravinářství. Díky tomu usnadňuje výrobu a zachovává přirozený chuťový profil,“ uvádí šlechtitel Ing. Jiří Hermuth z CARC.

Pivo pro celiaky i pro nové chutě

Nová piva (např. Glee, Emily, Antonio, Trudi) obsahují minimální množství lepku, a jsou tak vhodná pro osoby s celiakií. Zároveň nabízejí zajímavé chuťové varianty i běžným spotřebitelům. „Čirok sám o sobě nemá výraznou chuť, což umožňuje větší prostor pro rozvoj vůní a chutí díky použitým kvasnicím a chmelům,“ doplňuje Ing. Jiří Andrš z Pivovaru Clock.

Agronomická budoucnost čiroku

Čirok je suchovzdorná plodina ideální pro teplejší a sušší oblasti. Vyznačuje se nízkými nároky na vstupy, dobrým výnosem zrna i píce a přirozenou odolností vůči škůdcům. „Je to plodina budoucnosti – vhodná nejen pro potravinářství, ale i jako krmivo nebo surovina pro bioplynové stanice,“ říká Ing. Hermuth.

CARC plánuje dále rozvíjet výzkum netradičních a udržitelných plodin. Jak uzavírá jeho ředitel RNDr. Mikuláš Madaras, Ph.D.: „Čirok ukazuje, jak může výzkum pomoci adaptovat české zemědělství na klimatické výzvy a zároveň otevřít nové možnosti v potravinářství.“

Více informací naleznete v červnovém vydání časopisu Úroda na str. 26.*

Popisky k fotografiím:

Úvodní foto: Na trhu je série piv, která využívá čirokový slad jako částečnou náhradu klasického ječného sladu. Výsledkem jsou produkty s výrazně sníženým obsahem lepku, vhodné pro osoby s celiakií či intolerancí na lepek  Foto archiv CARC

Foto pod textem: Čirokové zrno lze bez problémů vypěstovat i v teplejších oblastech. Je levnější alternativou k pšenici a kukuřici a snadné je i jeho využití  Foto Jiří Hermuth

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down