Spojení agronomického výzkumu a pivovarské praxe přináší v České republice výsledky s mezinárodním přesahem. Česká odrůda čiroku Rufuss vyšlechtěná v roce 2023 v Národním centru zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC) se stala základem nové řady bezlepkových piv vyráběných Pivovarem Clock. Tento projekt je nejen ukázkou efektivní spolupráce vědy a praxe, ale zároveň příkladem využití netradičních plodin v podmínkách českého zemědělství a potravinářství.
Ve spolupráci s Pivovarem Clock vznikla první série bezlepkových piv, která využívají čirokový slad jako částečnou náhradu za ječný.
„Rufuss má nízký obsah taninů, které běžně komplikují využití čiroku v potravinářství. Díky tomu usnadňuje výrobu a zachovává přirozený chuťový profil,“ uvádí šlechtitel Ing. Jiří Hermuth z CARC.
Pivo pro celiaky i pro nové chutě
Nová piva (např. Glee, Emily, Antonio, Trudi) obsahují minimální množství lepku, a jsou tak vhodná pro osoby s celiakií. Zároveň nabízejí zajímavé chuťové varianty i běžným spotřebitelům. „Čirok sám o sobě nemá výraznou chuť, což umožňuje větší prostor pro rozvoj vůní a chutí díky použitým kvasnicím a chmelům,“ doplňuje Ing. Jiří Andrš z Pivovaru Clock.
Agronomická budoucnost čiroku
Čirok je suchovzdorná plodina ideální pro teplejší a sušší oblasti. Vyznačuje se nízkými nároky na vstupy, dobrým výnosem zrna i píce a přirozenou odolností vůči škůdcům. „Je to plodina budoucnosti – vhodná nejen pro potravinářství, ale i jako krmivo nebo surovina pro bioplynové stanice,“ říká Ing. Hermuth.
CARC plánuje dále rozvíjet výzkum netradičních a udržitelných plodin. Jak uzavírá jeho ředitel RNDr. Mikuláš Madaras, Ph.D.: „Čirok ukazuje, jak může výzkum pomoci adaptovat české zemědělství na klimatické výzvy a zároveň otevřít nové možnosti v potravinářství.“
Více informací naleznete v červnovém vydání časopisu Úrodana str. 26.*
Popisky k fotografiím:
Úvodní foto: Na trhu je série piv, která využívá čirokový slad jako částečnou náhradu klasického ječného sladu. Výsledkem jsou produkty s výrazně sníženým obsahem lepku, vhodné pro osoby s celiakií či intolerancí na lepek Foto archiv CARC
Foto pod textem: Čirokové zrno lze bez problémů vypěstovat i v teplejších oblastech. Je levnější alternativou k pšenici a kukuřici a snadné je i jeho využití Foto Jiří Hermuth
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!