29.03.2012 | 12:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Českou biopotravinou roku – ovčí sýr

Vítězem jubilejního desátého ročníku soutěže a tedy Českou biopotravinou roku 2011 byl vyhlášen ovčí biosýr Arnika z Horského statku Abertamy, z celkem 57 nominovaných biopotravin.

Vítězný ovčí sýr Arnika je plnotučný, lisovaný sýr z nízkozahřívané sýřeniny s dobou zrání od dvou do šesti měsíců. „Ovčí sýr Arnika nás okouzlil vynikající chutí. Sýry z ovčího mléka nejsou u nás dosud běžné, tento ale chutná skvěle,“ řekl předseda odborné poroty Pavel Maurer.
Horský statek Abertamy s. r. o. vyrábí přírodní farmářské sýry z kravského, ovčího a kozího mléka v BIO kvalitě v Salaši Ryžovna nedaleko Božího Daru. „Naše sýry podléhají vlivům přírody a ročních období. Na rozdíl od průmyslově vyráběných sýrů, které se vyrábí celý rok a jejich chuť a kvalita je neustále stejná, jsou naše sýry živými bioprodukty. Jejich kvalita a chuť se mění v závislosti na různých faktorech, jako jsou druh pastvy, počasí nebo roční období,“ vysvětlil Petr Zacharda, jednatel společnosti. Ovčí mléko pochází z vlastního chovu ovcí pasených na jižních svazích v okolí nedaleké obce Mariánská.

Vítězové produktových kategorií

Rovněž v roce 2012 byly kromě hlavní ceny vyhlášeni vítězové jednotlivých produktových kategorií.
Vítězem kategorie mléko a mléčné výrobky se stal celkový vítěz soutěže ovčí sýr Arnika. Nejlépe hodnoceným v kategorii mlýnské a pekárenské výrobky byly Bezlepkové pohankové bioperníčky z Biopekárny Zemanka. Nejlepším nápojem se podle odborné poroty stal Vinný mošt Veltlínské červené rané BIO 2011 od moravského vinaře Pavla Bindera. Porotce zaujal a vítězem kategorie výrobky z ovoce a zeleniny se stal Barunčin BIO džem ze Statku Tilia. Kategorii biovýrobky pro gastronomii vyhrály BIOLINIE Ječné lívance od PRO-BIO, obchodní společnosti s. r. o.
Ještě větší zájem byl letos o kategorii vína z ekologických hroznů. Vítězem se stal Hibernal víno s přívlastkem pozdní sběr 2009 z produkce společnosti Vinselekt Michlovský, loňského vítěze této kategorie.

Odměna pro vítěze

Vítěz obdrží od veletržního partnera soutěže NürnbergMesse GmbH zdarma zájezd na světový veletrhu biopotravin BioFach 2013. Tento veletrh každoročně navštíví přes 40 tis. odborníků z celého světa.
Letos také poprvé nabízí organizátoři VI. ročníku Prague Food Festivalu zdarma prezentaci vítězi soutěže Česká Biopotravina roku. Stánek na prestižním místě v Královské zahradě Pražského hradu bude moci Horský statek Abertamy využít během tří festivalových dnů 25.–27.5.2012, aby prezentoval a prodával své produkty.
„Jsem rád, že opět zvítězil netradiční a přitom vynikající bioprodukt z české farmy,“ komentoval výsledky soutěže Tomáš Kreutzer, ředitel Potravinářské komory ČR. „Horský statek Abertamy je členským podnikem PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců a velmi nás těší, že takové členy mezi sebou máme. Z osobní zkušenosti se všemi jejich sýry mohu konstatovat, že ochutnat je, vždy znamená mít záruku gurmánského zážitku, doplněno sklenkou dobrého tuzemského biovína a svět je hned mnohem hezčí,“ dodává Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.
„Biopotraviny se stávají stále běžnější součástí každodenního života. Podporou soutěže Česká biopotravina roku se naše společnost snaží podpořit povědomí o bioprodukci v České republice. Toto partnerství proto vnímáme jako jednu z cest, jak můžeme podporovat domácí výrobce biopotravin a napomáhat tak ke zvýšení povědomí o kvalitách a výhodách ekologického zemědělství,“ řekl Marcel Skála, obchodní ředitel společnosti Bureau Veritas, jež je Zlatým partnerem soutěže.

Soutěž má prestiž a silné zázemí

Soutěž Česká biopotravina roku byla vloni vyhlášena již podesáté. Celkem 19 výrobců biopotravin do soutěže nominovalo 58 výrobků. Soutěž vyhlašuje Potravinářská komora České republiky společně s PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců. Zlatým partnerem soutěže je společnost BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, spol. s r.o., člen mezinárodní skupiny Bureau Veritas Certification, která působí ve více než 100 zemích a je lídrem celosvětového certifikačního trhu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down