Teploty v posledních dnech nastartovaly raketový růst polních plodin. V současné době je možné na řadě lokalit zaznamenat silnější projevy padlí, ostatní choroby pšenice se pohybují většinou pod prahem škodlivosti. V ječmenech jsou patrné projevy síťovité skvrnitosti a v teplejších oblastech padlí. Virové zakrslosti jsou v letošním roce detekovány minimálně. V porostech se obecně objevují ve slabé intenzitě imaga kohoutků. Informuje o tom Rostlinolékařský portál Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.
Regulace a aplikace fungicidů
Jak dále zpráva RL portálu uvádí, růstová fáze obilnin se pohybuje v širším rozmezí od BBCH 22 u ječmenů po BBCH 33 u pšenic. V této fázi je vhodné porosty regulovat a kombinovat s aplikací fungicidu pro zamezení šíření chorob a rzí do dalších listových pater. U citlivějších odrůd se objevují výrazněji projevy padlí, rzi se v porostech objevují prozatím minimálně. Chladné počasí podporuje projevy choroby pat stébel (již se objevují v porostech). V pšenicích a ječmenech se objevují v různé intenzitě imaga kohoutků.
Současné růstové fáze by podle RL portálu měly být klíčové při rozhodování o ošetření proti chorobám pat stébel. Pro toto rozhodnutí může pomoci Kalkulátor rizika. Při rozhodování o ošetření je nutné brát ohled na to, jaká odrůda byla pro pěstování zvolena. Obecně jsou popsány tři geny rezistence vůči stéblolamu Pch1, Pch2, Pch3. Gen Pch1, odvozený od mnohoštětu Aegilops ventricosa, je z nich nejúčinnější. Při volbě ošetření je nutné věnovat pozornost rezistenci stéblolamu vůči aplikovaným fungicidům. V ČR převládá prozatím vysoká úroveň citlivých populací původce stéblolamu, více v mapách rezistence zde.
V současné době je nutno porosty regulovat a dále aplikovat fungicidy proti listovým chorobám. Aplikace by měla proběhnout ideálně v růstové fázi BBCH 30–32, uvádí aktualita RL portálu.
Situaci výskytu škodlivých organismů v porostech obilnin lze sledovat v Mapách výskytu pro pšenici nebo ječmen.*
Úvodní fotografie: Padlí pšenice Foto J. Beránek, ÚKZÚZ
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!