22.06.2023 | 02:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Aktuálně ke stavu obilnin

Příhodné teploty a srážky letošního roku přinesly nadoptimální podmínky pro rozvoj celé řady chorob v závěru pěstební sezóny. Tam, kde byla podceněna ochrana ve fázi BBCH 36, se nyní bojuje se silnými výskyty septoriových skvrnitostí a rzí na praporcových listech pšenic. Ze škůdců dominují v porostech mšice, jejichž škodlivost v současnosti stoupá na všech pozorovacích bodech. V růstové fázi BBCH 69 budou inspektoři ukončovat svá pozorování ve všech obilninách. Informuje o tom Rostlinolékařský portál Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

V současnosti se ozimé obilniny vyskytují ve fázi BBCH 61–70 (konec kvetení), ozimé ječmeny jsou mnohde již ve fázi zrání. Vzhledem k hlášeným vysokým teplotám v tomto a příštím týdnu se podle zprávy portálu urychlí dozrávání a v oblastech s nízkými úhrny srážek mohou hlášené teploty porosty poškodit. V oblastech s vysokou četností hraboše polního a omezenými možnostmi ošetření se objevují extrémní škody (řada míst Jihomoravského kraje). Z listových chorob je možné pozorovat silné výskyty septoriové a feosferiové skvrnitosti pšenice, případně žlutou rez obilnin. Na listech a v klasech je možné pozorovat mšice, které se objevují téměř na všech lokalitách, shrnuje portál.

Jak dále uvádí, ve zrajících ječmenech dominují momentálně listové skvrnitosti (síťovitá skvrnitost, spála), lokálně je možné vidět i rez ječnou. Místy se objevovaly též významnější poškození obalečem obilným. Ošetření proti chorobám i škůdcům v této růstové fázi je již kvůli ochranné lhůtě a nízkému efektu nemožné.

Situaci výskytu škůdců v obilninách v ČR lze sledovat v Mapách výskytu pro pšenici nebo ječmen obecný.

Úvodní fotografie: Pšenice setá, BBCH 69 – konec kvetení: všechny klásky odkvetlé, ale některé dehydratované prašníky mohou zůstávat Foto M. Sojneková, ÚKZÚZ

 

Mapa aktuálního výskytu ŠO v pšenici seté ke dni 10. 6. 2023 Zdroj RL portál

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down