Proso a čirok patří ke starým kulturním plodinám. V současnosti tyto mnohostranně využitelné plodiny zažívají renesanci. Uplatnění nacházejí v zemědělství, krmivářství i potravinářství. K jejich rozšiřování přispívá i využití v bezlepkových dietách.
K výhodám pěstování prosa a čiroku patří jejich odolnost vůči suchu. Na našem území se suchá období nebo i celé ročníky s nedostatkem srážek vyskytují často. Malému množství vláhy je potřeba přizpůsobovat pěstitelské technologie i výběr plodin a vhodných odrůd. V této situaci by se na našich polích mohly více uplatnit suchovzdorné plodiny, ke kterým patří i čirok a proso.
Na půdě Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v. v. i., v Praze-Ruzyni (VÚRV) proběhl zajímavý seminář nazvaný Možnosti pěstování a využití prosa a čiroku v České republice. Přednášky zpestřila ochutnávka různých čirokových a prosných výrobků i speciálních piv obohacených čirokem. Seminář se zaměřil také na projekt Great Life (Skvělý život), do kterého se výzkumný ústav zapojil. Mezi cíle projektu Great Life mimo jiné patří snížit dopady změny klimatu na zemědělskou výrobu, redukovat potřebu vodních zdrojů, vyrábět kvalitní potraviny pro trh nebo využívat alternativní plodiny.*
O celé odborné akci informuje ve svém článku zveřejněném v časopise Úroda (1/2022) Ing. Hana Honsová, Ph.D., Praha.