První slepé vpichy a požerky

Na základě pokračujícího jarního monitoringu stonkových krytonosců v řepce byly zaznamenány již první slepé vpichy a požerky na rostlinách řepky na řadě pozorovacích bodů Moravskoslezského kraje a dále na Kladensku, Plzeňsku, Sokolovsku a Klatovsku. Potvrzuje se tak, že samice z prvních silných náletů koncem února se začínají připravovat na kladení, které by mohlo proběhnout při krátkodobém oteplení koncem desátého týdne. Na některých lokalitách proběhlo již první ošetření. Informuje o tom Rostlinolékařský portál Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

Chladný průběh počasí prozatím podle portálu brání vyšší aktivitě migrujících brouků, nicméně ti, kteří se do porostů dostali již koncem osmého týdne, provádí během dnů, kdy teploty u země stoupnou nad 10 °C, zralostní žír. Oplozené samice z prvních silných náletů tak čekají na první větší oteplení, které přijde koncem týdne. Tam, kde byl zaznamenán koncem února extrémní nálet do misek, je vhodné zvážit první ošetření koncem desátého týdne, doporučuje Rostlinolékařský portál.

Uvádí také, že z detekovaných druhů stále převažuje krytonosec čtyřzubý. To naznačuje, že nálety krytonosce řepkového teprve nastanou. Populace krytonosce řepkového nalétávají do porostů později a jsou regulovány pozdějšími aplikacemi insekticidů, které ale nezachytí velmi časné nálety krytonosce čtyřzubého, jehož populace se díky pozdním aplikacím v posledních letech na polích mnohonásobně navýšily.

O dalším vývoji bude Rostlinolékařský portál informovat na svých internetových stránkách v Aktualitách i pomocí aplikace Mapy výskytu.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down