16.08.2020 | 07:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nové metody stanovení rizikových prvků v půdě XRF přístrojem

Článek kolektivu autorů z Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v. v. i., Praha-Ruzyně publikovaný v časopise Úroda (9/2020) informuje o nových postupech stanovení rizikových prvků (arzen, olovo, zinek, měď…) v čerstvých vzorcích aluviálních půd (fluvizemí) pomocí rentgen-fluorescenčního analyzátoru (XRF přístroje).

Pro přímé terénní měření byly zvoleny lokality v povodí řek Mže a Otavy, vyskytující se na historicky industriálně využívaných územích s potenciálním znečištěním rizikovými prvky. Na základě ucelené řady měření byly pro jednotlivé rizikové prvky zpracovány kalibrační rovnice. Přesnost stanovení, vyjádřená hodnotou koeficientu determinace (R2) kalibračního souboru (n = 254–489) pro rizikové prvky se pohybuje v rozmezí hodnot 0,63–0,96. Přínosem je podstatné zvýšení efektivnosti a rychlosti prováděných exaktních rozborů ve smyslu naplnění praktických potřeb široké obce potenciálních uživatelů. Vlastní měření přenosným přístrojem XRF je pracovně bezpečné (nevznikají rizika vážných úrazů, intoxikace apod.) a metoda je příznivá k životnímu prostředí (nedochází ke vzniku a vypouštění žádných chemických látek a podobně).

Více informací přináší článek Ing. Evy Kunzové a kolektivu z Výzkumného ústavu rostlinné výroby zveřejněný v Časopise Úroda (9/2020).*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down