24.06.2020 | 08:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Podmínky pro cerkosporovou listovou skvrnitost

Prakticky ve všech okresech Moravy a několika okresech v Čechách došlo v průběhu 25. a začátkem 26. týdne ke splnění podmínek pro vznik a vývoj infekce skvrnatičky (cerkosporová listová skvrnitost) na řepě. Za tímto vývojem stojí časté a vydatné deštivé periody měsíce června. Informuje o tom Rostlinolékařský portál Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

Vývoj patogenu Cercospora beticola a výsledná intenzita výskytu choroby závisí na průběhu počasí. Největší význam mají relativní vlhkost vzduchu a teplota vzduchu. Optimální podmínky pro infekci a klíčení patogenu vytvářejí denní teploty v rozmezí 25–35 °C, noční teploty nad (15,5) 16 °C a současně dlouhé periody vysoké relativní vlhkostí vzduchu (90–95 %) nebo ovlhčení listů (rosa, srážky ≥ 0,1 mm). Inkubační doba choroby je v závislosti na teplotě 5–21, průměrně 14 dní, uvádí dále portál.

Vzhledem k extrémně suchému průběhu léta v roce 2019 byly první příznaky v porostech řepy detekovány v celé řadě případů až v průběhu měsíce srpna. V letošním roce se podle Rostlinolékařského portálu objevily první silné příznaky skvrnatičky v porostu řepy v okrese Kladno již v první polovině měsíce června.

Současné agrotechnické postupy používané pro pěstování a sklizeň cukrovky k šíření choroby spíše napomáhají. Je potřeba neponechávat řepný chrást na povrchu pole, ale zapravit ho do půdy a pěstovat cukrovku na stejném nebo blízkém poli až po několika letech. V sortimentu odrůd před povolením jsou tolerantní odrůdy, které se dokáží s napadením vyrovnat samy, eventuálně za extrémně silného infekčního tlaku s minimální fungicidní ochranou. Důležitou prevencí je zařazování nehostitelských plodin do osevního sledu, jako jsou kukuřice, řepka, mák, brambory, luskoviny nebo oves, radí portál.*

Aktuální informace o situaci v porostech řepy lze sledovat v Mapách výskytu nebo v  Prognostickém modelu výskytu skvrnatičky.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down