20.05.2019 | 12:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výnosy řepky lze zvyšovat i v suchých oblastech

V poslední pěstitelské sezóně se řepce na rozdíl od mnoha jiných plodin na našich polích poměrně dařilo. I za sucha dosáhl průměrný výnos v České republice 3,43 t/ha. Pěstitelé na Rakovnicku jsou na nedostatek srážek zvyklí. Suchu přizpůsobují pěstitelské technologii u řepky, pšenice a dalších plodin.

Loni na jaře pěstitele na Rakovnicku trápilo velké sucho. Koncem května pak začalo pršet a zase bylo mokro. Místně také škodily kroupy. Dlouhodobý normál této oblasti dosahuje jen něco málo nad pět set milimetrů za rok. V loňské sezóně nenapršela do konce října ani polovina normálu. Přesto řepka i na Rakovnicku dobře prospívala. Například v zemědělském podniku Lupofyt, s. r. o., dosáhli v sezóně 2017/2018 průměrného výnosu řepky 3,73 t/ha. Pro sezónu 2018/2019 má také řepka na Rakovnicku i v podniku Lupofyt dobře našlápnuto. Porosty dobře vzešly a rostliny bez úhony přečkaly zimu.

Výnosy řepky lze zvyšovat různými agrotechnickými opatřeními. Informace, jak zlepšit výnosy řepky a dalších plodin, mohli načerpat účastníci semináře v Rakovníku, který uspořádala Okresní agrární komora (OAK) a Zemědělský svaz ČR, územní organizace Rakovník a Kladno. V Úrodě č. 4/2019 o něm reportuje Ing. Hana Honsová, Ph.D. Jak uvádí, nové poznatky v pěstitelské technologii u ozimé řepky a dalších plodin nastínil ve své obsáhlé přednášce Ing. David Bečka, Ph.D., z České zemědělské univerzity v Praze. Připomněl, že rok 2018 byl na našem území nejsušší od roku 1947. Přesto se výnosy řepky pohybovaly na vysoké úrovni.
V poloprovozních pokusech s řepkou na polích zemědělského podniku Lupofyt v Chrášťanech v roce 2018 dosáhli výnosu 4,31 t/ha, zatímco v roce 2017 jen 3,9 t/ha. Meziroční navýšení představuje 0,41 t/ha. Průměrný výnos všech pokusných lokalit se v poslední sezóně vyšplhal na 4,43 t/ha, zatímco v předešlém roce to bylo 4,07 t/ha. Většina pokusných stanovišť zaznamenala meziroční navýšení výnosů řepky. Jen Benešovsko a Královéhradecko propadlo.
Na akci se hovořilo také o výsledcích pokusů na výzkumné stanici Červený Újezd na Praze-západ, která často trpí suchem. Testuje se tam výživa, použití přípravků na ochranu rostlin i odrůdy.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down