Kmín patří mezi nejstarší pěstované plodiny, zmínky o něm sahají až do 3. tisíciletí před Kristem. Své uplatnění nachází ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu, nicméně jeho nezastupitelné místo je v potravinářství, kde se používá jako koření. V České republice má jeho pěstování dlouholetou tradici. Podle Českého statistického úřadu činila v roce 2017 osevní plocha kmínu 4125 ha, což je oproti předchozím letům dvojnásobný nárůst. U nás se pěstuje jednak dvouletý kmín, jednak odrůda kmínu se zkrácenou dobou vegetace – Aprim (ozimá forma).
Nárůst osevních ploch s sebou přináší i zvýšený infekční tlak původců chorob kmínu, kteří negativně ovlivňují kvalitu i kvantitu sklizené produkce. V různých geografických oblastech se fytopatogenní houby podílejí na houbových chorobách kmínu s rozdílnou intenzitou. Například hnědá stonková skvrnitost je široce rozšířena v Nizozemsku, septorióza zase v Polsku a Rakousku. V Německu byla na konci 90. let minulého století diagnostikována fomopsisová spála kmínu, která byla později zjištěna i v Bulharsku, Maďarsku a Polsku. V České republice se v posledních letech každoročně vyskytuje hnědá stonková skvrnitost, bílá hniloba a padlí. K dalším běžným patogenům kmínu patří Alternaria alternata, A. tenuisima, Ascochyta carvi, Fusarium spp., Rhizoctonia solani, Colletotrichum dematium, C. gloeosporioides, Botrytis cinerea nebo Phoma exigua var. exigua. Škodlivost patogenů závisí na povětrnostních podmínkách v daném ročníku. Primárním zdrojem infekce většiny patogenů kmínu je infikované osivo (M. acerina, S. carvi, Phoma spp., Ascochyta carvi, Alternaria spp. a jiné). Dalším zdrojem je půda (Rhizoctonia solani, Colletotrichum gloeosporioides, Sclerotinia sclerotiorum, Fusarium spp.) a častý je i přenos některých původců chorob z divoce rostoucích plevelných rostlin čeledi Apiaceae (Erysiphe heraclei, Ascochyta phomoides, Phomopsis diachenii a Phoma spp).
Detailní informace o ochraně kmínu se dozvíte v článku Mgr. Elišky Ondráčkové z Agritec Plant Research s. r. o., Šumperk, v ÚRODĚ Č. 5/2018 na str. 93.*