Ve Švýcarsku je od prvního května tohoto roku povoleno využívat pro potravinářské účely tři hmyzí druhy. Konkrétně se jedná o larvy potemníka moučného (Tenebrio molitor), dospělce cvrčka domácího (Acheta domesticus) a saranče stěhovavé (Locusta migratoria). Hmyz lze používat přímo jako potravinu nebo její součást.
Švýcarský Spolkový úřad pro zemědělství konstatuje, že nová situace poskytuje zemědělcům šanci pro diverzifikaci jejich podnikání, i když ještě existuje mnoho otevřených otázek ve vztahu k systému produkce.
Spolkový úřad pro bezpečnost potravin a veterinářství vydal dokument, ve kterém popisuje pravidla a podmínky chovu nového typu užitkových zvířat – hmyzu. Popisuje například, co musí splňovat primární produkce, která krmiva nelze používat, za jakých podmínek se používají veterinární léčiva. Zabývá se také produkcí potravin z hmyzu, kromě jiného konstatuje, že hmyz musí být před uvedením do oběhu buď po přiměřenou dobu hluboce zmrazen, nebo musí být tepelně upraven či jinak ošetřen tak, aby bylo zaručeno, že budou usmrceny vegetativní zárodky mikroorganismů. Dokument také popisuje pravidla pro značení, odběr a analýzu vzorků a další postupy spojené s bezpečností potravin.*