Pouze v 1,10 procentu případů zjistil německý Spolkový úřad pro ochranu spotřebitele a bezpečnost potravin v roce 2015 překročení maximálních hladin reziduí pesticidů (MRL).
Informoval o tom v tiskové zprávě. Úřad v roce 2015 analyzoval 18 765 vzorků potravin a získal 5,8 mil. výsledků. U německých výrobků byla překročena maximální hladina reziduí pesticidů u 1,1 % analyzovaných vzorků (v roce 2011 to bylo 1,4 %, 2012: 1,6 %, 2013: 1,1, 2014: 1,9 %). U produktů z jiných členských zemí EU to bylo taktéž 1,1 % vzorků (v roce 2014: 1,3 %). U výrobků ze třetích zemí to bylo 5,5 % (předtím 5,8 %).
Úřad dále konstatoval, že mezi jednotlivými komoditami jsou rozdíly. Například u jablek, mrkve, brambor a sezónních produktů, jako jahody či borůvky, se překročení maximálního limitu reziduí pesticidů vyskytuje během let zřídka nebo vůbec. Jiné komodity, jako fazole nebo čaj, vykazují překračování limitů trvale. Například u fazolí (zelených) byl limit pro pesticidy překročen v 7,6 % případů, u čaje to bylo v 4,8 % případů, u čerstvých bylinek maximální hladinu překročilo 6 % vzorků, u lilku 3,4 % a u papriky 3,0 %.
Intenzivně byly kontrolovány také potraviny z ekologického zemědělství. Úřad konstatuje, že v 65 % případů ve vzorcích nebyla zjištěna žádná rezidua pesticidů (u produktů z konvenčního zemědělství to bylo 36,6 % vzorků). Podíl potravin z ekologického zemědělství, u kterých byla překročena maximální hladina pesticidů, činil 0,5 %. (Bez započtení látky fosetyl. Ta se v produktech z ekologického zemědělství vyskytuje například jako následek legálního hnojení hnojivem s obsahem kys. fosforité, která má fungicidní účinnost. Kromě toho je fosetyl, resp. fosetyl-Al účinnou látkou některých fungicidů).*