Brambory jsou plodinou, u které většinou starosti nekončí sklizní a následným prodejem komodity, ale značnou část produkce je nutné skladovat, ať už jde o brambory pro přímý konzum, brambory pro zpracování na výrobky, nebo sadbu. Hlízy jsou živý organismus, navíc s vysokým obsahem vody, což klade na skladování vysoké nároky.
Ať je již produkce uskladněna u pěstitele, nebo odběratele, zodpovědnost za další osud brambor nese do značné míry pěstitel, který zásadním způsobem ovlivňuje kvalitu výsledného produktu. O stavu uskladněných hlíz se tedy rozhoduje z velké části již při pěstování, sklizni a posklizňové úpravě.
Skládkové choroby způsobují vážné ztráty a zcela znehodnocují hlízy. Řadíme k nim fuzáriovou hnilobu, fomovou hnilobu, měkkou hnilobu a plíseň bramboru na hlízách. Jejich společným jmenovatelem (s výjimkou plísně) je, že v rozhodující míře infikují hlízy prostřednictvím mechanického poškození.
Více informací se dočtete v časopise Úroda č. 10/2014 v článku autorů Ing. Ervína Hausvatera, CSc., a Ing. Petra Doležala zVýzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod, s. r. o.