24.02.2002 | 10:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pedro - hybrid nové generace

Naše firma přichází na český kukuřičný trh s novou , perspektivní generací hybridů, která znamená pro pěstitele další zvýšení užitné hodnoty produktů kukuřice. Jde o generaci hybridů s velmi rychlým ukládáním škrobu do zrna v souladu s rychle dozrávajícím zbytkem rostliny při zachování vynikajícího zdravotního stavu rostlin až do sklizně.
Představitelem tohoto typu je tříliniový, plastický, vysoce výkonný hybrid Pedro, registrovaný v ČR v roce 2001. Patří do skupiny velmi raných hybridů - na zrno FAO 240 a na siláž FAO 220.

Habitus rostliny je nápadný několika znaky:
- stéblo je esovitě prohnuté, pevné, s antokyanovým zbarvením;
- listy ve spodních patrech rozložité a v horních patrech vzpřímené lépe využívají sluneční energie k tvorbě škrobu;
- mohutný kořenový systém velmi dobře drží rostlinu v půdě, zabezpečuje odolnost vůči poléhání a toleranci vůči suchu
- rostlina ve větší míře vytváří dvě plnohodnotné palice, počet zrn na jedné rostlině se pohybuje kolem 500 a více, s vysokou hmotností tisíce semen

Využití a doporučení k rajonizaci

Mimořádně vysoký podíl zrna a škrobu předurčuje hybrid Pedro k výrobě živinově a energeticky koncentrované, výborně stravitelné siláže a LKS, které progresivně podporují nárůst užitkovosti u dojnic.
Pro využití na siláž je Pedro vhodný v celé bramborářské oblasti. V řepařské oblasti mu vyhovují zejména ty lokality, které tvoří přechod do vyšších poloh například Drahanské vrchoviny, Jeseníků, podhůří Orlických hor apod.
Hybrid Pedro velmi dobře prosperuje na půdách středně těžkých a lehkých, i kamenitých, kde dokáže výborně odolávat přísušku. Naopak hůře prospívá na půdách těžkých, vlhkých a studených. Doporučená hustota rostlin je na lepších stanovištích 90 - 95 tisíc jedinců, na horších stanovištích mezi 85 a 90 tisíci jedinci.
Vzhledem k novým vlastnostem při dozrávání zbytku rostliny je optimální sklízet hybrid Pedro na siláž při sušině kolem 30 %, kdy je již uloženo v zrnu maximum škrobu a již při této nižší celkové sušině je předpoklad pro získání vysoce kvalitní, zdravé siláže vynikajících krmivářských parametrů.
V řepařské oblasti je Pedro ideálním hybridem na zrno zejména v případě potřeby časné sklizně z důvodu rozložení pracovní špičky, rychlého uvolnění pozemku apod. (například Opavsko, Olomoucko, Novojičínsko, Třebíčsko, Benešovsko atd.).

Výsledky pokusů

Přes svoji ranost vykazuje Pedro v registračních pokusech ÚKZÚZ 1999 - 2001 špičkových výnosů zrna v průměrné výši 10,3 t.ha-1 suchého zrna. Při zkoušení na siláž dosáhl ve stejném tříletém průměru vynikajícího výnosu suché hmoty palic ve výši 8,6 t.ha–1.
Také v poloprovozních pokusech roku 2001 dokázal hybrid Pedro vysokou výkonnost ve své skupině velmi raných hybridů.

Stránku připravila Ing. Zdeňka Románková,
Poradenská služba KWS Semena pro ČR

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down