13.11.2001 | 10:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Osiva a informace

Mírně a spokojeně se tvářící kukuřičný býček v nadživotní velikosti vítal 17. září návštěvníky u místního hostince v Jabloňově nedaleko Velkého Meziříčí. Svůj tradiční polní den pořádala společnost KWS Semena s.r.o., jedna z úspěšných firem v oblasti množení a prodeje osiva kukuřice. Zmíněný hostinec se pak na několik následujících hodin proměnil v přednáškový sál pro úvodní seminář.

Jak většina čtenářů Úrody ví, firma KWS Semena klade zvláštní důraz na komplexní poradenský servis. Kdo se přesto v souvislosti s firemním charakterem akce obával přehlídky superlativů a zdlouhavě podrobného popisu hybridů KWS, mohl být opět příjemně překvapen. Krátké, konkrétní příspěvky tříhodinového semináře, většinou od nezávislých odborníků ze škol a výzkumu, poskytly návštěvníkům stručný souhrn známých i zapomenutých zásad a doplnění nových informací. Na příspěvky o výživě kukuřice, její agrotechnice a metodách sklizně navazovaly hlavní zásady konzervace u jednotlivých systémů (CCM, LKS, vlhké zrno). Ukazuje se totiž, jak bylo poznamenáno, že hlavní problém mnoha podniků není v tom, jak na poli kvalitu vyrobit, ale spíše, kdy sklízet a jak drahocennou energii kvalitně zakonzervovat v nejlépe využitelném stavu. V této souvislosti jistě zaujal příspěvek Ing. Karla Kokaisla věnovaný sytému určování přesného termínu sklizně pomocí sumy teplot. Systém se snaží shrnout a zjednodušit hodnocení komplexu faktorů, které ovlivňují předpověď termínu ideálního stavu porostu ke sklizni. Firma KWS Semena se tímto projektem již několik let intenzivně zabývá, doba a jeho praktického využití se blíží.
Milosrdné počasí darovalo lidem od KWS jeden poměrně suchý den v jinak beznadějně deštivém období letošního babího léta. Podle názoru ředitele firmy Ing. Karola Bartalského to byla částečná kompenzace za krupobitím zničené pokusné plochy bohužel právě v Jabloňově. Zájemci o přehlídku demonstračních pokusů však přesto nebyli zklamáni. Známá německá preciznost se přenesla z mateřské firmy KWS MAIS, a tak jsme se přistavenými autobusy během dvaceti minut pohodlně dostali na náhradní, kroupami „neošetřený“ pozemek v sousedním Agro Záblatí.
Přehlídkou aktuální i budoucí nabídky hybridů KWS nás provedl pan domácí tamního regionu Ing. Karel Prokeš, jeden ze čtyř terénních poradců firmy v České republice. Poněkud chladnější lokalita Záblatí vyřadila ze seznamu zástupce pozdního sortimentu zrnových hybridů, jako jsou Cocagne, Queen nebo KWS 353. I přesto byla nabídnuta přehlídka celkem čtrnácti parcel renomovanými hybridy počínaje až po nové favority příštího roku. Vedle celebrit Diana, Leman, Bojar a dalších se příznivci mohli přesvědčit, jak na letošní průběh počasí zareagovali novinky roku 2001 hybridy Pedro a Fjord.
Skutečnou „smršť“ však firma chystá pro sezonu 2002. Z celkového počtu sedmi hybridů KWS, které právě ukončili poslední rok zkoušek v ÚKZÚZ a čekají na závěrečný verdikt, zde firma předvedla čtyři hybridy velmi raného a raného sortimentu. O jménech Turiny, Sabre, Romario nebo KX 8315 příští sezonu údajně rozhodně uslyšíme.
Návštěvníci si také prohlédli demonstrační pokusy s hnojením dusíkatými a fosforečnými hnojivy pod patu. Kukuřice má vysoké nároky na fosfor a kritické období je zejména v počátcích růstu, než rostlina vytvoří dostatečné množství kořenů. Systém přihnojení NP hnojivem v jedné operaci současně se setím je považován za stabilizující faktor výnosu zejména v chladnějších oblastech.
Na závěr jsem s několika dalšími účastníky polního dne přijal výzvu k pokoření KWS kukuřičného bludiště. Jeho symbolika mne napadla, když jsem v zablácených botách došel na konec jedné ze slepých uliček: Zvládnout dokonale technologii pěstování a konzervace kukuřice nemusí být zvláště v kombinaci s rozmary počasí právě jednoduché. Naštěstí mi dali plánek.

Ing. Pavel Bartoš

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down