22.01.2004 | 09:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Únor na polích

Ačkoliv v měsíci únoru ještě leží sníh, na jeho konci je jež na čase provést první agrotechnická opatření. Po sejití sněhu se ukáže jak zimu využily plevele. V růstu totiž mohou v průběhu zimy pokračovat lipnice roční, chundelka metlice, psárka rolní, heřmánkovec přímořský, heřmánek pravý, svízel přítula, žabinec obecný, rozrazil perský, violka rolní, mák vlčí, chrpa modrá a další.

Podle odhadů Státní rostlinolékařské správy by v letošním roce mohla po dlouhodobém poklesu opět začít narůstat populace hraboše polního. Záleží přitom nejen na přezimování tohoto škůdce, ale také na podmínkách častého jara. Pokud bude především konec února a březen teplé počasí, lze v obilninách v období sklizně počítat s průměrnými stavy hrabošů a ošetření nebude nutné. Vysoké by naopak mohly být stavy v trvalých travních porostech a víceletých pícninách.
Řepka
V únoru je již na čase hnojit řepky. Do pole by se mělo vjet co nejdříve, po 25. únoru, kdy by již měly pominout nejsilnější mrazy. Doporučuje se pohnojit dělenou dávkou dusíku, do desátého března by se mělo aplikovat 40 až 50 kg dusíku v pevné formě (např. LAV, DASU) Zhruba za dva týdny by se mělo hnojení to zopakovat, možné je již použití v DAMu. Na první dělenou dávku by mělo přijít 80 až 100 kg dusíku.
K silným i slabým rostlinám by se mělo přistupovat stejně. Nicméně u silných je velká pravděpodobnost, že jim omrznou listy, takže by se u nich měla dávka zvednout o dvacet kilogramů dusíku na hektar.
„Pokud je řepka slabá, tak by celková dávka čistého dusíku neměla přeskočit 130 až 150 kilogramů na hektar ve třech aplikacích. Pokud je silná, jsou tam dvě alternativy,“ uvedl doc. Ing. Jan Vašák, CSc., z České zemědělské univerzity. Jestliže má řepka ideální hustotu, tj. 30 až 40 rostlin na metr čtvereční, tak je dobré jít na vysokou intenzitu, tedy čtyřtunový výnos, to znamená čtyři dávky dusíku v celkové dávce 200 až 220 kilogramů. Pokud je řepka silná a hustá, nad 60 rostlin, neměla by dávka dusíku překročit 130 až 150 kilogramů na hektar ve dvou až třech dávkách. Jak doc. Vašák dodal, vzhledem k tomu, že účinnost celé řady herbicidů byla na podzim špatná, bude na jaře třeba plochy proti plevelům přestříkávat.

Obiloviny
Po sejití sněhu již bude jasné, které porosty poškodily pod sněhem plísně, jak se vyvinuly plevele a zda bude nutné zvážit případné ošetření.

Pranostiky na příští měsíc

Mnoho mlh v únoru přivodí mokré léto.
Bouří-li a sněží-li na Hromnice, bývá jaro blízko velice.
Jestli na Hromnice mrzne a sněží, úrodný rok na to běží.
Na Hromnice husa po vodě – na Velikonoce po ledě.
Únor bílý, pole sílí.
Teplý únor, studené jaro, teplé léto.
Je-li v únoru sucho a zima, bude horký srpen.
Únorová voda, pro pole škoda.
Prší-li na svatého Blažeje (3. 2.) tak, že teče voda kolejem, povede se len.
V únoru mnoho sněhu, mnoho sena, ale málo žita a ovsa.
Když větrové na konec února uhodí, moc obilí se na poli urodí.
Je-li na svatého Romana (28. 2.) jasno, bude hojná úroda.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down