12.09.2004 | 10:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Novinky z evropského katalogu

Nové odrůdy brambor představila na svém stánku firma Europlant, šlechtitelská spol. s r. o. Jde o odrůdy zařazené ve společném evropském katalogu, které v České republice nebyly registrovány, nicméně se již v minulosti zkoušely.

„Ze skupiny velmi raných jsou to například Finka či Flora a z raných Vitara, Juvena, Esprit či Steffi. Na trh bychom chtěli nově uvést i polopozdní průmyslové odrůdy Roberta, Amado, a opět i odrůdy Tempora, Calla či velmi ranou konzumní Leylu,“ uvedl jednatel společnosti Europlant Ing. Jiří Procházka. Dodal, že pro partnery mají připraveny nejen moderní odrůdy, ale i takové, které mnozí znají a zkoušeli je před deseti lety. „Když budou chtít dovézt Siglinde, tak ji dovezeme, stejně jako Glorii, kterou si mnozí přáli a rádi se k ní vracejí. V našem sortimentu je přibližně 75 odrůd, ale nechceme samozřejmě nabízet všechny, chceme si z nich po důkladném prověření a zkoušení vybírat,“ tvrdí Ing. Procházka. Zároveň dodává, že pokud budou nabízet neregistrované odrůdy ze Společného evropského katalogu odrůd polních plodin, půjde jen o takové, se kterými mají zkušenosti v tuzemských podmínkách. „Všechny testujeme v našich firemních pokusech na mnoha místech v České republice. Víme tedy například, že Collete je úspěšnější na jižní Moravě než v Polabí, Fileu nelze pěstovat na lehkých půdách, které neudrží vodu, nýbrž v těžších půdách a podobně,“ dodal Ing. Procházka.
Jako velmi zajímavou označil novou polopozdní odrůdu Jelly, varného typu B. Europlant si od ní hodně slibuje, podle Ing. Procházky má vynikající výnos, středně velké až velké hlízy, sytě žlutou barvu a velice dobrou konzumní kvalitu. Dostatek sadby by měl být k dispozici po roce 2005. „Dosud jsme po několika letech zkoušení nenašli žádnou vadu, která by byla tolik výrazná, že bychom o ní museli mluvit. Věříme že překoná mnoho odrůd, které také vyšlechtil světově známý Albert Offereins. Patří mezi ně například Angela, Finka, Collete, Camilla, Nora, Marabel, Laura, Quarta, Agria a mnoho dalších. Mimochodem, zmíněnou odrůdu Jelly pojmenoval po svojí dceři,“ uvedl Ing. Procházka. Konstatoval, že zákazníci požadují především žlutomasé odrůdy s pevnější dužninou, tedy varných typů AB, BA, B, o typy C, BC je zájem menší. Postěžoval si ale také na to, že na rozdíl od trhu v EU tuzemští nákupčí obchodních řetězců požadují velké až přerostlé hlízy. Například v Německu podle něj limit končí na 60 maximálně 65 mm. „Pokud tady nákupčí balíren žádají 40 +, německý řetězec bez problémů koupí 35 +.“

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down