31.07.2006 | 08:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Trh s biopotravinami stále roste

Maloobchodní obrat s biopotravinami dosáhl loni České republice hodnoty 350 milionů korun a oproti roku 2004 vzrostl o 30 procent. Kumulovaný růst obratu od roku 2002 dosáhl 233 procent. Uvedl to Mgr. Tomáš Václavík ze společnosti Green marketing, který se věnování biotrhu věnuje.

Jak dodal, biopotraviny se podílely v roce 2005 na celkové spotřebě potravin jen 0,18 procenty. V průměru za ně jeden obyvatel ČR vydal 35 Kč. „Ve srovnání se západní Evropou je spotřeba velmi nízká a dosahuje přibližně jen 3 až 4 % hodnoty v zemích EU-15,“ dodal Mgr. Václavík. Očekává však, že český trh s biopotravinami bude v následujících pěti letech růst o 25 až 30 % ročně a v roce 2011 dosáhne hodnoty 1,3 mld. Kč.
Mezi hlavní produkční komodity českých ekologických zemědělců podle něj patří obilí, zejména špalda a pohanka, byliny a koření, dobytek, mléko s velkým podílem kozího a brambory. Část obilovin a přibližně 75 procent bylin se exportuje, maso a mléko se konzumuje na domácím trhu.
„Přesto, že české ekofarmy produkují poměrně hodně masa a mléka, nedostatečná zpracovatelská a logistická kapacita a malé marketingové schopnosti způsobují, že značná část produkce bioproduktů se na trhu prodá jako konvenční,“ zdůrazňuje ale Mgr. Václavík.
Na maloobchodním trhu ovšem přetrvával nedostatek některých základních komodit v bio kvalitě, například vajec, některých druhů masa (především drůbežího), ovoce, zeleniny, mléka a mléčných výrobků, zejména másla a sýrů. Zlepšila se situace u čerstvého pečiva: kromě pekárny Albio, která zásobuje vlastní pražské prodejny a některé prodejny v Brně, nabízely denně biopečivo své vlastní výroby také supermarkety Carrefour a Interspar. Navíc společnost Country Life v září 2005 otevřela bio pekárnu a má ambice distribuovat biopečivo po celé České republice.
Od vstupu do EU se výrazně zvýšil dovoz biopotravin, připomíná Mgr. Václavík. Ze zahraničí se importují především zpracované produkty, jako omáčky, pomazánky, nápoje, sladidla, oleje a tuky, ale také luštěniny, semena a ořechy. Od roku 2005 se začalo ze zahraničí dovážet i čerstvé zboží, především ovoce a zelenina. Zahraniční biovýrobci mají o český trh velký zájem, na trh však vstupovali i další čeští podnikatelé, začaly se prodávat nové biovýrobky a více supermarketů je zařadilo do svého portfolia. Počet potravin z dovozu se od května 2004 více než ztrojnásobil, na konci roku 2005 bylo na trhu přibližně 2000 produktů (1200 zahraničních). Většina dovozových biopotravin pochází z Holandska, Německa, Itálie a Belgie.
Mgr. Václavík také dodal, že světový trh s biopotravinami dosáhl v roce 2005 hodnoty přibližně 24,1 mld. eur, což je nárůst o 1,7 mld. eur od roku 2004. V roce 2005 se na světě v systému ekologickém zemědělství obhospodařovalo 31 milionů ha na 623 147 ekofarmách ve 120 zemích. „Pokud připočítáme osvědčenou plochu lesů a volného sběru, celková plocha v EZ dosahuje51,2 mil. ha,“ konstatoval.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down