20.02.2007 | 01:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na BioFachu rekordní zastoupení

České biopotraviny se letos na předním světovém veletrhu BioFach prezentovaly na dosud rekordní ploše 150 m2. Informoval o tom Ing. Jiří Urban z Pro-Bio, svazu ekologických zemědělců. Jak dodal, z celkem 25 českých vystavovatelů se 18 řadí mezi jejich členy. Nabídka představených tuzemských produktů je rozmanitá. Počínaje kojeneckou výživou, přes mléčné výrobky, vejce, ovoce, zeleninu, pochutiny, trvanlivé potraviny pokračuje přes víno, šťávy, mošty, přes oleje, různé druhy koření, čaje, hořčici a končí čerstvým masem, salámy a dalšími produkty.

„Na uplynulých ročnících se Česká republika prezentovala skromně, světlou výjimkou byl rok 2005, kdy české bio zazářilo v tradičním přírodním stylu na 85 metrech čtverečních,“ shrnul Ing. Urban. Od expozice si slibuje podporu odbytu českých produktů ekologického zemědělství v zahraničí a navázání mezinárodních obchodních a spolupracujících kontaktů. „Dynamický růst trhu, zvýšená poptávka po biopotravinách, volání po kvalitě, zdravý životní styl, ochrana životního prostředí a další faktory již výrazně ovlivňují střet zájmu konzumentů, spotřebitelů, malo i velkoobchodů, výrobců a zpracovatelů,“ zdůraznil.
Očekává se, že letošní BioFach navštíví až 37 tisíc návštěvníků ze 110 zemí světa (veletrh probíhal v době uzávěrky týdenníku Zemědělec). Zároveň se představí více než 70 zemí z celého světa, které bude zastupovat přes 2100 vystavovatelů. Po loňském Polsku se zemí roku stává Itálie – jeden z největších producentů biopotravin Evropy, kterou podle předběžných informací zastupovalo 273 výrobců a obchodníků.
Ekologické zemědělství má v této zemi dlouhou tradici. Více než 49 000 podniků obhospodařuje přibližně milion hektarů zemědělské půdy. Objem obchodu s biopotravinami v této zemi odhaduje Roberto Pinton, odborník přes biotrh, na 1,7 mld. eur pro rok 2005. K této částce se dále připočítává 700 mil. eur hodnoty exportu. Německo, které je ve spotřebě bioproduktů na evropské špičce, dosáhlo ve stejném roce obratu 3,9 mld. eur, informovali pořadatelé veletrhu. V Itálii lze biopotraviny nakupovat ve zhruba tisícovce obchodů a stovce supermarketů. Publicitě ekologického zemědělství napomohla kampaň trvající od roku 2005, která přišla na 7,5 mil eur (zčásti placených Evropskou unií). Zahrnovala 11 000 reklamních dnů s ochutnávkami a cenovými akcemi, více než 150 celostranových inzerátů, 100 reklamních spotů v rádiu a televizi a také propagační místa na veletrzích a konferencích. Mimo to se v roce 2005 uvařilo v 650 italských školních kuchyních zhruba milion jídel z biosurovin. Jejich požívání je totiž od roku 2000 veřejným školám a nemocnicím nařízeno zákonem.
BioFach je ale také zároveň jedním z největších veletrhů biovín na světě, tvrdí pořadatelé. Jejich nabídka byla letos rekordní. O ocenění se letos ucházelo celkem 294 vinařů ze třinácti zemí s 1129 vzorky. Odborná porota udělila destkrát „Velkou zlatou“ 66 krát zlatou a 151 krát stříbrnou medaili. Mezi bílými víny převažovaly ročníky 2004 a 2005, zatímco u červených vín dominoval rok 2003.
Souběžně bude probíhat nový odborný veletrh Vivaness, zaměřený na přírodní kosmetiku a wellness. Letos se poprvé osamostatnil od BioFachu a účastní se ho více než dvě stovky vystavovatelů přírodní kosmetiky a produktů péče o tělo.
Prodej biopotravin ve specializovaných bioprodejnách a konvenčních obchodních řetězcích se vyvíjejí různou rychlostí, informuje svaz Pro-Bio. K zemím s prudkým vývojem patří v současné době USA, Německo, Velká Británie a Švédsko. V těchto zemích se v následujících pěti letech počítá se zdvojnásobením obratu s biopotravinami. Jsou tedy dnes hnacím motorem mezinárodní soutěže o nejlepší koncepty a nejdůležitější dovozní trhy. Tím podporují ekologické pěstování plodin a jejich zpracování v mnoha zemích orientovaných na export. Ekologické zemědělství si postupně získává prostor v celé Evropě.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down