25.09.2007 | 01:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Silážní kukuřice musela z polí brzy

Téměř čtyři tisíce hektarů obhospodařuje poblíž Českých Budějovic ZOD Blata se sídlem v Sedleci. Protože tam chovají tisíc krav s uzavřeným obratem stáda, jsou požadavky na množství a jakost objemných krmiv značné. Bez kukuřice na siláž by to zřejmě nešlo. Přestože se družstvo nedostává do vážnějších problémů, jeho předseda František Pešek se obává o budoucnost českého zemědělství. Stav, kdy většina zemědělských podniků hospodaří na pronajaté půdě, není podle něj dobrý, nehledě na nestabilitu odbytu a cen zemědělských výrobků.

Značné problémy způsobilo letos hospodářům v Sedleci sucho. Očekávané výnosy všech plodin budou pravděpodobně nižší, než byly loni. Přesto při Dni kukuřice KWS 2007, který se uskutečnil koncem srpna, ukázaly některé hybridy kukuřice, že si s nedostatkem vláhy v půdě dokážou poradit.

Voda, voda a zase voda
První těžkosti s kukuřicí se objevily už na jaře při zakládání porostů. Jak uvedl Ing. Miroslav Stropnický z pořádající firmy KWS Osiva, s. r. o., souvisely s průběhem zimy. Nevymrzly meziplodiny, a tak je bylo nutné zlikvidovat glyfosáty. Horší ovšem bylo, že nedostatečně účinkovaly preemergentní herbicidy, protože v půdě nebyl dostatek vláhy.
„Kukuřice je tady letos malá. Od setí bylo sucho, v červnu spadlo jen 47 a v červenci 45 mm srážek. Trochu více zapršelo až ve druhé polovině srpna, ale na vyrovnání deficitu vláhy to nestačí, takže například nelze orat pod ozimy,“ říká Ing. Stropnický a upozorňuje, že kukuřice potřebuje pro zdárný vývoj vláhu především v červenci.
Se suchým a teplým počasím, které zasáhlo i jiné oblasti republiky, souvisel také posun vegetace, dřívější dozrávání mnoha plodin. „Kukuřici bylo letos třeba silážovat už koncem srpna, na což nebyli v mnohých zemědělských podnicích připraveni,“ konstatoval Ing. Karel Prokeš z firmy KWS Osiva, s. r. o. Dodal, že ani termín sklizně kukuřice na zrno nelze podcenit. „Čekat, až vlhkost zrna klesne v důsledku vymrznutí, což někde praktikují, není rozhodně vhodné řešení,“ zdůraznil.

Stabilní kurz za každého počasí
Jak se mění pěstební podmínky, mění se i šlechtitelské cíle a že si s námi v posledních letech počasí zahrává, není jistě třeba připomínat. Právě proto se na katalogu hybridů kukuřice a slunečnice firmy KWS objevil slogan uvedený v mezititulku. „Kvalitní hybrid kukuřice by měl být schopen opatřit si vodu z větší hloubky a využít jí k tvorbě sušiny. Některé naše hybridy to opravdu umějí,“ uvedl Ing. Prokeš.
Na prezentačním poli v Sedleci se s přísuškem velmi dobře vyrovnával například hybrid Lacta (FAO Z 240/S 240)). I když ve zkouškách ÚKZÚZ nijak zvlášť nevynikal, v sušších oblastech se za čtyři roky, po které je na trhu s osivy, osvědčil. Úspěšný byl dokonce i tam, kde se pro sucho nedaří obilninám.
Sucho snesl i výkonný univerzální hybrid do řepařské a bramborářské oblasti Menuet (FAO Z 260/S 270), který se kromě využití na siláž a na zrno může uplatnit i v potravinářském průmyslu. Také dvě letošní novinky jsou vhodné do suchých podmínek. Beatus (FAO Z 280/S 280) je středně raný hybrid na siláž a na zrno do řepařské a teplejší obilnářské oblasti. Dosahuje velmi vysokých výnosů silážní hmoty s výbornou stravitelností a bezpečně dozraje i v chladných letech. Hybrid Kipous (FAO Z 280/S 290) je středně raný tříliniový, určený pro pěstování na zrno v řepařské a kukuřičné oblasti. Jde o velmi plastický hybrid s vysokými výnosy zrna a velmi dobrým uvolňováním vody ze zrna.
Hybrid Graneros (FAO Z 270/S 260), přestože je plastický a v zásadě nenáročný na podmínky pěstování, za vláhu je vděčný. V dobrých podmínkách může tvořit dvě vyvíjející se palice s počtem až 700 zrn na rostlinu. Je doporučován pro pěstování na siláž do řepařské a intenzivní teplé obilnářské oblasti.
Jak je ze stručné charakteristiky několika hybridů zřejmé, pěstitel kukuřice by měl zvážit, co je do jeho podmínek a pro požadovaný účel využití vhodné. Nabídka je široká, a tak si určitě vybere každý. „Pokud jde o obměnu sortimentu, firma KWS Osiva, s. r. o., se snaží vyzkoušet nové materiály v podmínkách České republiky a nedodávat hybridy pouze na základě jejich zařazení ve Společném katalogu odrůd druhů zemědělských rostlin,“ zdůraznil Ing. Prokeš.

Na jaro se připravujte od podzimu Závažným škůdce kukuřice je v posledních letech zavíječ kukuřičný. Na poli v Sedleci se letos nevyskytoval. Ochrana totiž byla provedena včas, přesně na základě signalizace podle sumy efektivních teplot. Než se ale začne sledovat tento významný ukazatel, musí být porost kukuřice založen. O volbě vhodného hybridu jsme se už zmínili, takže nyní například upozornění na hustotu porostu nebo hloubku setí.
„Nedávno jsem byl ve Francii. V porostech kukuřice tam mají nejen více než osmdesát tisíc rostlin na hektaru, nýbrž velmi často i sto tisíc. Jinak totiž nepovažují půdu za dostatečně využitou,“ říká Ing. Prokeš a dodává: „Pokud je v půdě vláha, mohou být úspěšné i husté porosty. Nikdy nelze postupovat bez rozmyslu, ale je třeba brát na zřetel charakter pozemku a vybraný hybrid.“
Při zakládání porostů v Sedleci hrála letos významnou úlohu hloubka setí. Ing. Stropnický upozornil, že to, co se uvádí v učebnicích, a sice sít kukuřici do hloubky 4 – 6 cm, nemusí být vždy vhodné. Letos se v suchém jaru osvědčilo hlubší setí – až do 8 cm. Rovněž hnojení pod patu nelze uplatňovat paušálně. „Někdy jsou aplikované dávky nadbytečné. Podle výsledků našich pokusů stačí 70 kg Amofosu na hektar. V zásadě ovšem kukuřice, plodina s obrovským výnosovým potenciálem, potřebuje k zužitkování sluneční energie dostatek živin ve vhodném poměru. V posledních letech bývá na mnohých pozemcích deficitní draslík, o němž si někteří agronomové stále myslí, že jeho zásoba v půdě je dostatečná,“ shrnul doporučení Ing. Stropnický.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down