18.02.2008 | 05:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Tři nové přípravky do pěti plodin

Trojici nových přípravků představila koncem ledna na konferenci v Praze Syngenta Czech, s. r. o. Revus je určen do brambor proti plísni bramboru, druhý fungicid Stereo 312,5 EC do obilnin, především proti pravému stéblolamu, hnědé a rynchosporiové skvrnitosti. Herbicid Lumax slouží k preemergentní a časně postemergentní ochraně kukuřice proti plevelům Registrován je zatím pouze první z uvedených přípravků, u ostatních se schválení očekává v dohledné době.

Konferenci zahájil Nigel Thwaites, ředitel společnosti Syngenta pro Českou a Slovenskou republiku, zamyšlením nad tím, proč vlastně investovat do zemědělství. Připomněl, že jak ceny zemědělské produkce, tak potravin za posledních padesát let významně klesly. „Ceny komodit v současné době nejsou vysoké, nýbrž reálné,“ komentoval dosavadní nárůst. „Zemědělství se stalo globálním byznysem a již nikdy nebude takové jako dříve,“ zdůraznil Nigel Thwaites s tím, že na vzestup cen má hlavní vliv celosvětový růst populace a spotřeby potravin. Oproti tomu biopaliva se na něm podílejí jen velmi málo, jejich význam však do budoucna poroste. Stoupá napětí v oblasti hlavních zemědělských komodit. Jejich zásoby totiž klesly na rekordně nízkou úroveň. „Jestliže rostou ceny komodit, ochrana výnosu se stává klíčovou,“ zdůraznil ředitel a citoval zahraniční studii, podle které jedna takto investovaná koruna přinese zpět 2,7 Kč. Tato hodnota bude dále růst se stoupající cenou komodit.

Do kukuřice jen jednou
Nový herbicid do kukuřice Lumax obsahuje tři účinné látky (mesotrione 37,5 g/l, s-metolachlor 375 g/l, terbuthylazine 125 g/ha). První znají pěstitelé z přípravku Callisto 480 SC. Druhý je obsažen v herbicidu Dual Gold 960 EC a v kombinaci s terbuthylazinem i v přípravku Gardoprim Plus Gold 500 SC. „Toto složení zajišťuje skutečně dlouhé reziduální působení a nebudou tedy potřeba opravná ošetření,“ vysvětlila Ing. Renata Salavová ze společnosti Syngenta. Potvrdilo se to například v loňském suchém jaru na Slovenku, jak uvedl její firemní kolega Ing. Luboš Koľ, který hovořil o dvouletých zkušenostech s používáním přípravku.
Herbicid Lumax je určen proti širokému spektru dvouděložných plevelů, působí také proti některým problematickým, jako jsou například mračňák Theofrastův či ambrózie peřenolistá. Na pcháč má silný retardační účinek, tvrdí Ing. Salavová. Dodala, že spolehlivě účinkuje také na prosovité trávy. Registrovaná dávka by se měla pohybovat v rozmezí 3 – 4 l/ha, termín aplikace je buď preemergentní, nebo časně postemergentní v době, kdy kukuřice začíná řádkovat a má dva pravé listy. Při správné přípravě půdy by měly být zároveň plevele v citlivé fázi, tedy ježatka kuří noha a ostatní prosovité plevele s nejvýše dvěma listy, dvouděložné plevele se čtyřmi.
Ing. Luboš Koľ doplnil, že časně postemergentní ošetření přináší proti preemergentnímu mírné zvýšení výnosu (i 5,5 %) a není tolik závislé na vlhkosti půdy, která ovlivňuje účinnost půdních herbicidů. Při ošetření proti trávovitým plevelů se podle něj osvědčila dávka 3,5 l/ha Lumaxu spolu se smáčedlem Atplus. Přípravek je tolerantní ke kukuřici a má příznivý environmentální profil, řekl Ing. Juraj Petrina ze společnosti Syngenta.

Zdravé a stabilní porosty
Fungicid Stereo 312,5 EC, který představil Ing. Antonín Horák,CSc., ze společnosti Syngenta, je určen proti houbovým chorobám obilnin. Obsahuje dvě účinné látky: cyprodinil (200 g/l) a propiconazole (62,5 g/l). „Obě zmíněné účinné látky byly zařazeny do Přílohy I Směrnice Rady 91/414/EHS,“ oznámil s tím, že to především znamená jejich spolehlivost a perspektivu pro budoucnost.
Stereo se aplikuje na počátku infekce, má preventivní a kurativní účinnost, v ošetřených rostlinách se transportuje systemicky, přičemž na patogena účinkují i výpary cyprodinilu. Určen bude do ozimé pšenice a ozimého ječmene proti pravému stéblolamu, v jarním ječmeni je hlavním cílem hnědá a rynchosporiová skvrnitost, dále také padlí.
Pravý stéblolam má dva patotypy (R-typ: Tapesia acuformis, a W-typ: T. yallundae), které sice nelze vizuálně odlišit, ale na různé účinné látky reagují rozdílně. „Dlouholeté zkušenosti ze zahraničí ukazují, že nový přípravek spolehlivě působí na oba,“ zdůraznil Ing. Horák. Je-li Stereo aplikováno proti stéblolamu v ozimé pšenici nebo v ozimém ječmeni v růstové fázi do 1. kolénka, reziduálně působí i na další důležité choroby, například na braničnatku plevovou a padlí. Vzhledem k tomu, že se odstraní jedna z hlavních příčin poléhání, je následné ošetření regulátorem růstu Moddus efektivnější, shrnul Ing. Horák. Konstatoval, že patogen u nás ročně napadne 100 – 150 tisíc hektarů. Jak ukazují výsledky studie Harper Adams University College, snížení výskytu choroby o 50 % může přinést nárůst výnosu o 1 t/ha.
V jarním ječmeni je hlavním cílem hnědá skvrnitost, ošetřuje se od konce odnožování do fáze praporcového listu. Jak informoval Ing. Horák, v České republice způsobí choroba v průměru ztrátu ve výši 0,7 t/ha, v pokusech se při ošetření projevil až dvanáctiprocentní nárůst výnosu.
Další chorobou, proti které přípravek směřuje, je rynchosporiová skvrnitost. V registračních pokusech vzrostl výnos podle Ing. Horáka až o 36 %, což je nárůst zisku až o 11 500 Kč/ha. "Cyprodinil, jedna z účinných látek fungicidu Stereo, spolehlivě účinkuje i na patogeny rezistentní ke strobilurinům či na patogeny se sníženou citlivostí vůči triazolovým fungicidům, uvedl. Stereo je proto zcela novou možností jak předcházet rezistenci. Přípravek lze použít samostatně nebo v kombinacích s jinými fungicidy. Osvědčila se například tank-mix kombinace se strobilurinovým fungicidem Amistar,“ zdůraznil Ing. Horák.

Další látka proti plísni bramboru
Třetí z novinek, fungicid Revus, je určen proti plísni bramboru v porostech bramboru v dávce 0,5 – 0,6 l/ha a představily jej Ing. Ladislava Píbilová a Ing. Eva Benešová ze společnosti Syngenta. Jeho účinná látka mandipropamid (250 g/l) má lokálně-systemický, preventivní a částečný kurativní účinek, působí také antisporulačně. Řadí se do nové skupiny CAA (Carboxyl Acid Amides, amidy kyseliny mandlové). Rychle se naváže do voskové vrstvičky (technologie Lok+Flo, za jednu hodinu je odolný proti smyvu deštěm) a postupně se šíří listem i translaminárně. Ve fungicidním sledu je vhodné jej zařadit k ochraně natě a mladých hlíz mezi Ridomil Gold MZ Pepite a Altimu 500 SC. Ošetření se doporučuje opakovat za sedm až deset dnů, a to maximálně šestkrát za vegetaci.
Hostem konference byl Ing. Ervín Hausvater, CSc., z Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod, s. r. o. Jak uvedl, účinná látka fungicidu Revus se v pokusech ukázala jako výrazně lepší než mancozeb při ochraně lisů a stonků, mírně lepší byla také při ochraně hlíz. Také sled Ridomil – Revus – Altima se v roce 2007 ukázal v pokusech jako nejúčinnější. Ing. Hausvater připomněl, že přípravek má ochrannou lhůtu pouhé tři dny, proto je vhodný především v ranobramborářských oblastech.
Plíseň bramboru je velmi plastický patogen, získává rezistenci k fungicidům, napadení je časnější a roste jeho patogenita, vypočítal Ing. Hausvater. Jak dodal, problémy s rezistencí vůči metalaxilu a dimethomorfu, které se v minulosti objevovaly, ale v České republice nejsou významné a vhodnou antirezistentní strategií jim lze zcela předejít. Riziko vzniku rezistence vůči mandipropamidu je podle něj nízké.
Ing. Hausvater zmínil také hlavní problémy v ochraně brambor proti plísni. Patří mezi ně nedostatek fungicidů, úzký sortiment účinných látek a málo zkušeností s odrůdami, registrovanými pouze v evropském katalogu. Mimo to pěstitelé při ochraně proto plísni často šetří vodou. „Čtyři sta litrů vody na hektar nic nenahradí,“ zdůraznil.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down