31.03.2008 | 11:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Místem setkání vinařů bude Vídeň

Vídeňské výstaviště ve dnech 13. – 15. dubna 2008 otevře své brány návštěvníkům mezinárodního odborného veletrhu Intervitis Vienna, který je zaměřen na technologii zpracování vína a ovoce. Veletrh se stane místem výměny nejnovějších informací, uzavírání obchodů a získání nových kontaktů.

Letošního ročníku se zúčastní více než 170 vystavovatelů ze třinácti zemí světa. Na ploše 12 000 m2 představí své nejnovější produkty a technologické postupy pro výrobce vín, zpracovatele ovoce, majitele vinných sklepů a palíren, pěstitele vína a ovoce, vinařské školy a organizace. Mezinárodní veletrh Intervitis Vienna je součástí globálně se rozvíjející Intervitis sítě, která se v současné době rozpíná od Německého Stuttgartu po Kapské Město a Talky v Chile až po Yantai v Číně, Bombaj v Indii a Krasnodarsk v Rusku.

Společné vize
Organizátoři veletrhu Messe Stuttgart společně s německým a rakouským vinařským svazem koncipovali veletrh jako jedinečnou příležitost pro domácí a zahraniční návštěvníky k navázaní nových obchodních aktivit. Veletrh se stane místem po formování společných vizí pěstitelů a zpracovatelů vína ve střední a jihovýchodní Evropě. Generální tajemník Německé vinařské asociace Dr. Rudolf Nickenig zdůraznil na tiskové konferenci konané v rakouském Langenloisu, že pouze společnými aktivitami všech vinařů a vinohradníků se podařilo začlenit základní změny ve všech hlavních bodech návrhu Evropské komise. Tyto změny se například týkají pokračování v tradičních metodách zpracování vína nebo zachování zavedených pravidel pro označování vín. Národní finanční systém přispívá k lepší konkurenceschopnosti vinařských společností ve střední a východní Evropě vůči světovým dovozcům.
Dr. Nickenig dodal: ,,V Evropě nepovažujeme vinohradnictví za součást průmyslové výroby, ale jako formu zemědělské činnosti s vysokou kulturní hodnotou. Je třeba nejenom zachovávat a rozvíjet vinařský ráz krajiny, zakládání vinařských firem, ale i turismus, gastronomii a obchod. Více než 250 tisíc obchodních společností z Rakouska, Maďarska, České republiky, Slovenska, Slovinska a Chorvatska je závislých na vinařské činnosti, která vytváří v těchto regionech více než milion pracovních příležitostí“.
Reorganizaci evropského vinařského tržního systému bude věnována patřičná pozornost během rakouského vinařského dne, který se uskuteční v rámci veletrhu v pondělí 14. dubna v deset hodin. Rakouský ministr zemědělství Josef Próll představí nezbytný plán pro implementaci evropského vinařského tržního systému v prvních šesti měsících roku. Tomuto tématu je věnován dostatek prostoru i v rámci středoevropského vinařského fóra, které se bude konat předcházející den za přítomnosti předních zástupců vinařského průmyslu v Evropě.

Nabídka veletrhu
Organizátoři veletrhu připravili pro návštěvníky široký výběr nejnovějších produktů určených především pro pěstitele a zpracovatele vín a ovoce, vinné sklepy a palírny. Zastoupeny budou i nové technologie plnění, zátkování a balení výrobků.
Areál vídeňského výstaviště bude rozdělen do pěti tématicky odlišných částí a ty se budou věnovat konkrétním výrobním a obchodním postupům.
 Pěstební technika – nové pěstební plochy, obdělávání půdy, dopravní zařízení a technika, ochrana a péče v sadech a vinicích.
 Sklizeň a zpracování – zařízení a vybavení pro sklizeň a zpracování vína, výrobu moštů a džusů.
 Sklepní hospodářství – manipulační systémy, čerpadla a pumpy, filtrační technologie, výroba vína, džusů a moštů, nápojové rozbory, nádoby, měřicí a kontrolní systémy, technologie zabývající se ochranou životního prostředí.
 Plnění, zátkování a balení – třídicí a kontrolní systémy, čisticí technologie, stroje na korkování, zátkování a plombování, balicí materiály.
 Prodej a marketing – transport a distribuce, prezentace, servis a informace, počítačová technika.
Největší zastoupení vystavovatelů je z Rakouska, dále následuje Německo, Itálie a Francie. Letošního ročníku se zúčastní více než 50 nových vystavovatelů. Jmenujme například společnost AirTree Europe z Německa s nejmodernější vodní technologií, francouzkou společnost Agrofresh, která několikrát získala prestižní ocenění s novým systémem čerstvé konzervace ovoce a zeleniny během skladování. Z Bulharska přislíbila účast společnost Herti, specializující se na destilaci a výrobu džusů. Filtrační technologii předvede firma Bea Technologies.

Doprovodný program
Zástupci národních svazů a asociací za pomoci předních výzkumných ústavů a pracovišť připravili tematické přednášky po celou dobu trvání veletrhu. Nedělním tématem je mikrobiologie, fermentace, hygiena a kvalita. Pondělí je věnováno technologiím kontroly při destilaci ovoce, plnění a zátkování. Sklepnictví, lisování, technologie pěstování a biovýroba je tématem úterních přednášek.
Nebude chybět ani ochutnávka vín pořádaná rakouským federálním institutem a vinařskými školami.
Návštěvou veletrhu účastníci získají inspiraci pro rekonstrukci degustačních místností, vinoték a svých reprezentačních sklepů.
Souběžně s Intervitis Vienna probíháv prostorách výstaviště veletrh Alles für den Gast Vienna 2008, mezinárodní veletrh určený společnostem zabývající se cateringem a restauračními a hotelovými službami.
Už několik let je ve střední a jihovýchodní Evropě vynaloženo nemalé úsilí pro zlepšení kvality produkovaného vína, aby se stalo mezinárodně konkurenceschopné. Veletrh Intervitis Vienna rozhodně přispívá k dosažení tohoto cíle. Podle prezidenta rakouské vinařské asociace Josefa Pleila se letošní ročník Intervitis Vienna stane obsáhlým zdrojem informací pro všechny jeho účastníky.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down