23.02.2009 | 06:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jistota pro škrobárenské brambory

Na tradiční schůzce pěstitelů a dodavatelů škrobárenských brambor v Horažďovících se zástupci tamní akciové společnosti Lyckeby Amylex, největšího producenta bramborového škrobu v České republice, snažili přesvědčit zemědělce, že pěstovat tuto tradiční plodinu se vyplácí. Argumentů měli hodně. Zda však pěstitelé škrobárenských brambor letos skutečně zasází požadovaných 2600 hektarů a vyprodukují téměř osmdesát tisíc tun hlíz, ukáže až jaro. Uzavírání kontraktů je teprve čeká.

Novým ředitelem akciové společnosti Lyckeby Amylex se stal Tomas Sättlin. Jeho hlavním úkolem je provést během tohoto roku tvrdou restrukturalizaci podniku s cílem razantně snížit náklady na výrobu škrobu a ostatních derivátů. Je to podle něj jediná cesta, jak dlouhodobě dostat společnost Lyckeby Amylex do zisku a zároveň nabídnout pěstitelům škrobárenských brambor nákupní cenu, kterou budou akceptovat.
„Již dnes se musíme připravit na rok 2012, kdy v Evropské unii skončí kvóty a dotace na bramborový škrob,“ řekl přítomným nový ředitel. „V roce 2012 se dostaneme do tvrdého konkurenčního prostředí, v němž přežijí jen silní. A Lyckeby Amylex mezi ně patří. V současné době analyzujeme veškeré náklady, hledáme úspory, snižujeme počet zaměstnanců a hledáme i nové produkty. Vůči evropské konkurenci však máme velkou výhodu. Jsme jedinou společností, která umí modifikovat, tedy uplatnit v dalších výrobcích, veškerý vyrobený bramborový škrob. Velkým producentům nemůžeme konkurovat vyrobeným množstvím, ale díky tomu, že umíme náš škrob zpracovat na modifikované výrobky, má Lyckeby Amylex jistou budoucnost. Bramborový škrob je velmi přátelský k životnímu prostředí, a to by mohl být argument, jak pro něj vyjednat zajímavé cenové podmínky oproti ostatním zemědělským produktům.“

Letošní kampaň začne až v září
Hned v úvodu byli účastníci schůzky informováni o fůze Škrobáren Horažďovice, a. s., a Lyckeby Amylex, a. s. Nová společnost Lyckeby Amylex patří z téměř 70 % švédskému škrobárenskému koncernu Lyckeby a zbylý podíl vlastní Česká škrobárenská. Základní kapitál je 167,1 mil. korun, vlastní kapitál je něco málo přes 240 mil. korun a aktiva se pohybují na úrovni 540 milionů korun. „Cílem fůze je vytvořit silnou společnost, která obstojí v silné evropské konkurenci a bude i nadále v České republice vyrábět bramborový škrob,“ zdůvodnil spojení obou společností ředitel pro strategii Ing. Miloslav Chlan. „Zjednoduší se administrativa, organizace řízení i další činnosti firmy, což přispěje k úsporám a následně k trvalému zisku, o nějž se chceme rozdělit s pěstiteli škrobárenských brambor.“
V loňském roce byla průměrná cena škrobárenských brambor nakoupených horažďovickou společností včetně příplatků za dopravu, ale bez SAPS, Top-UP a příplatků za včasnou sklizeň při škrobnatosti 19 % 1895 Kč/t, což bylo o necelou stokorunu méně, než v roce 2007. „V porovnání s jinými zemědělskými komoditami byl propad ceny minimální,“ poukázal na tuto skutečnost M. Chlan. „V posledních letech jsou u nákupních cen škrobárenských brambor minimální výkyvy, takže tato komodita je jistým zdrojem příjmů i v dobách pro zemědělce kritických. Jsem přesvědčen o tom, že průmyslové brambory mohou stabilizovat zemědělský podnik i v současném období světové krize. Ani v letošním roce nebudeme ve smlouvách nic podstatného měnit, pokud to nebude ve prospěch zemědělců. Podle kurzu koruny k euru budou v letošním roce korigovány nákupní cena i příplatek (viz tabulka – poznámka redakce), naopak jistotou je zvýšení dopravného o dvacet procent. Připravujeme ještě jednu změnu, letošní kampaň bude začínat až v září, neboť nasmlouvanou kvótu jsme schopni zpracovat do poloviny listopadu.“

Výsledky roku 2008
V loňském roce společnost Lyckeby Amylex nakoupila z kvóty 81 121 tun škrobárenských brambor jen 68 113 tun. Na tomto propadu se podílely především malé plochy osázené touto plodinou (2154 ha) a nižší výnos (32 t/ha oproti 34 t/ha v roce 2007). Oproti roku 2007 došlo i k propadu výnosu škrobu z jednoho hektaru na 7,0 tun (7,4 tuny v roce 2007). Před rokem 2000 byly tyto ukazatele téměř o tunu menší, což svědčí o tom, že pěstitelé mají k dispozici lepší škrobárenské odrůdy a naučili se už tuto plodinu pěstovat. Škrobnatost byla v loňském roce lepší než o rok dříve, překročila hranici 19 %. Negativním jevem je však pokles výměry sadby na pouhých 249 ha. Podle představitelů horažďovické společnosti je třeba tento trend zastavit, chtějí osobně jednat s každým množitelem a také s majiteli odrůd, aby se do praxe dostaly ve větší míře výkonné novinky. Cena sadby zůstává stejná jako v loňském roce, 5700 Kč/t kdo zaplatí na jaře, nebo 6200 Kč/t při dodávce brambor na podzim.
Nejvíce pěstovanou odrůdou je Ornela (34,7 %), jde o kvalitní, stabilní odrůdu, která se pěstuje už deset let. Na druhém místě je velhartický Westamyl (18 %) a na třetí pozici se nachází Tomensa (16,4 %), která má v podmínkách jižních Čech výbornou škrobnatost (přes 20 %), ale slabší výnos. Jde o ranou odrůdu, bez níž se neobejde žádný start kampaně v Horažďovicích. Vzhledem k již uvedené posunuté kampani na začátek září by se měli pěstitelé spíše orientovat na pozdnější odrůdy, které dávají při dodržení požadované vegetační doby slušný výnos škrobu z hektaru. A tím i více peněz.

Sázka na dobré partnerství
„Abychom naplnili požadované kvóty, přijali jsme řadu opatření,“ pokračuje Miloslav Chlan. „Především jsme se zaměřili na razantní snížení nákladů při výrobě bramborového škrobu. V letošním roce také zvyšujeme paušál na dopravu brambor do škrobárny a počítáme s tím, že dříve nebo později budeme platit náklady na dopravu celé. I letos vyplatíme pěstitelům příplatek k minimální ceně, tak, aby dostali stejně nebo více peněz než v roce 2008. Máme dostatek sadby i kontakty na firmy, které poskytují služby na celou technologii pěstování brambor, počínaje odkameněním pozemků a konče sklizní či dopravou brambor do škrobárny. Zemědělcům platíme včas a nejen proto, že nám to určuje zákon. Jde nám především o dobré a dlouhodobé partnerství.“
Podle ředitele Chlana nesmějí zůstat stranou ani zemědělci. Výběrem dobré odrůdy, lepší agrotechnikou a přiměřeným kvalitním hnojením musejí dosáhnout vyššího výnosu škrobu z hektaru. Pro vzdálenější dodavatele je výhodnější orientovat se na odrůdy s vysokou škrobnatostí a případným nižším výnosem hlíz, pro bližší dodavatele jsou vhodné i odrůdy s vysokým výnosem a nižší škrobnatostí. Důležité je také snižovat náklady na pěstování brambor, ať již pořízením moderní technologie, nebo využitím služeb. Další podmínkou je větší osázená plocha brambor, neboť každá technologie potřebuje mít naplněnou kapacitu. Je na každém pěstiteli, jak se mu podaří zvýšit výnos škrobu z hektaru, snížit náklady při pěstování a optimalizovat osázené plochy brambor.

Proč pěstovat škrobárenské brambory?
Důvodů je mnoho. Společnost Lyckeby Amylex, jako zpracovatel škrobárenských brambor, má podle jejích představitelů dlouhodobou perspektivu. Investovala značné prostředky do výroby, ať už do zpracování brambor, či modifikovaných výrobků, zejména dextrinu. Další investice se mohou týkat zpracování odpadu - hlízové šťávy na bramborový protein, či hnojivo nebo palivo do bioplynových stanic. Má moderní, konkurence schopné technologie a kvalitní personál. Co je také důležité, téměř 60 % bramborového škrobu vyrobeného v Horažďovicích skončí v potravinářském průmyslu nebo v podobných oborech, kde je nenahraditelný. Bramborový škrob patří k nejlepším i nejdražším a tím pádem je velice perspektivní, stejně jako komodita, z níž se vyrábí.
Podle ředitele Chlana hraje ve prospěch škrobárenských brambor i stabilita jejich ceny. Ta se rok od roku liší v rozmezí kolem 5 %, což je u většiny ostatních zemědělských komodit pouhým snem. Na nasmlouvané množství má pěstitel zaručen odbyt i v době nadúrody. Lyckeby Amylex nabízí také zelené úvěry na sadbu, hnojiva a pesticidy. Zanedbatelná není ani částečná úhrada dopravného, či zajištění služby pro pěstování brambor a jejich dopravu. Brambory jsou také zlepšující plodinou a investice vložené do agrotechniky se vracejí i následující rok při sklizni pšenice. A ještě jedna přednost - od roku 2012 budou pěstitelé škrobárenských brambor moci zřejmě získat i nepřímé doplňkové platby. Tak proč tedy škrobárenské brambory nepěstovat?

Minimální cena škrobárenských brambor při škrobnatosti 19 % včetně dopravného, příplatku k minimální ceně a doplňkových plateb v roce 2009
Rok Kurz
(Kč/eur) Příplatek na tunu brambor
(Kč) Cena brambor
(Kč/t)
2008 24,6 300 1 888
2009 24,6 300 1 911
25 270 1 905
26 230 1 925
27 200 1 956
28 160 1 977
29 130 2 002

Klíčové informace
-Nová společnost Lyckeby Amylex patří z téměř 70 % švédskému škrobárenskému koncernu Lyckeby a zbylý podíl vlastní Česká škrobárenská.
-V loňském roce byla průměrná cena škrobárenských brambor nakoupených horažďovickou společností, včetně příplatků za dopravu, ale bez SAPS, top-up a příplatků za včasnou sklizeň při škrobnatosti 19 %, 1895 Kč/t.
-Pěstitelé škrobárenských brambor by měli letos pro Lyckeby Amylex vyprodukovat téměř osmdesát tisíc tun hlíz.
-Škrobárenské brambory jsou i v krizovém období perspektivní komoditou.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down