21.05.2009 | 08:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V řepce i obilninách opět novinky

Novinky i stálice v sortimentu odrůd představili na konferenci v Jihlavě zástupci společností SAATEN - UNION CZ, s. r. o., a OleoBras, s. r. o. Pro pěstitele je připravena především nová generace hybridů ozimé řepky, která přináší kromě jiného výrazný nárůst výnosu. Zajímavé odrůdy jsou k dispozici ale také mezi obilninami.

Na začátku konference vystoupil Dethmer Schuitema, jednatel Saaten-Union GmbH, který upozornil, že celosvětový trh s osivem je pod tlakem velkých změn, vše je větší a globálnější. Kvalita osiv přitom hraje pro všechny země stále větší roli. Jak uvedl, Saaten-Union je seskupení sedmi šlechtitelských firem, které se v roce 1965 rozhodly založit společný podnik, aby měly k dispozici velkou marketingovou organizaci. Má celkem 600 zaměstnanců, 780 i s dceřinými organizacemi. V roce 2008 dosáhla celkového obratu 176 milionů eur (bez dceřiných společností) a jak Dethmer Schuitema uvedl, jeho hodnota stále roste. Nejvíce se na obratu podílí osivo řepky a obilnin, v Německu mají na trhu řepky 50% podíl.
Jeho přednášku doplnil Ing. Marian Špunar, jednatel Saaten-Union CZ, s. r. o., a OleoBras, s. r. o., upozorněním, že plochy řepky zřejmě mírně vzrostly jak v sousedním Německu, tak v České republice (z 357 tisíc na 365 tisíc hektarů). Zdůraznil, že lze očekávat další růst ploch hybridních odrůd řepky. Ty se zvedly z 26 % v roce 2007 na 36 % v roce 2008. Pro zásev v roce 2009 očekává nárůst na 45 – 50 % pěstebních ploch v České republice.

Další zlepšení výkonnosti Ing. Marian Špunar očekává další růst ploch hybridních odrůd řepky Foto David Bouma
Ing. Špunar také upozornil, že OleoBras nyní zaujímá zhruba třicet procent českého trhu s osivem řepky. Hlavní část prodejů se realizuje v hybridních odrůdách. Takzvaná nová generace hybridů přináší OleoBrasu při praktickém pěstování více než desetiprocentní nárůst výnosu, vyšší olejnatost, výtěžnost a celkovou rentabilitu. „Budou ale potřebovat specifickou agrotechniku,“ upozornil. Mezi tyto výkonné hybridy řadí Hornet, Sitro a Rohan.
Výhody hybridních odrůd řepek popsal také Bc. Pavel Stárek, produktový manažer společnosti OleoBras. Jak uvedl, v Německu poskytly v desetiletém průměru výnos o 0,36 t vyšší.
K „nové generaci“ hybridů dodal, že přinášejí rozšířený termín setí i zvětšené sklizňové okno. Obsahují méně glukosinolátů i kyseliny erukové, mají lepší odolnost vůči poléhání. Více zastiňují pozemek, což je ochranou proti neproduktivnímu výparu, ale zároveň vyžadují používání fungicidů proti hlízence. „Čím těžší půda, tím lépe,“ charakterizoval jeden z požadavků nových hybridů Bc. Stárek.

Tři hybridy „Nové generace“
Bc. Stárek představil trojici hybridů nové generace. Za číslo jedna v sortimentu firmy označil Hornet a připomněl, že šlo o nejvýnosnější hybrid v poloprovozních pokusech Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin Praha (SPZO) v letech 2007 a 2008 (v sortimentu B). Upozornil také na jeho vysoký výnos oleje, výborné přezimování a plastičnost. Ve stejném období a sortimentu se ve výnosu oleje nejvíce osvědčil středně raný restaurovaný hybrid Rohan (hybrid Hornet se umístil hned na druhém místě). Bc. Stárek konstatoval, že kromě vysokého výnosu je jeho velkou výhodou odolnost vůči poléhání, vysoká zimovzdornost a tolerance vůči přísuškům. Třetím hybridem nové generace je Sitro, který při intenzivním pěstování poskytuje vysoký výnos.
Bc. Stárek připomněl také další stálice sortimentu, hybridy Vectra, Baldur či liniové odrůdy Baros, Asgard, Liprima nebo Petra.
Hovořil také o hybridu Mendel, který disponuje rasově specifickou rezistencí vůči původci nádorovitosti košťálovin (Plasmodiophora brassicea). Vyzdvihl jeho plastičnost a vhodnost pro pozdní termíny setí.
Ing. Jiří Kocián (OleoBras) informoval, že se tato choroba lokálně vyskytuje na severu Moravy. Napadá kořenový systém ozimé řepky a ostatních brukvovitých plodin, kde tvoří různě velké nádory. Na polích se může vyskytovat jak ohniskově, tak plošně. Nejvíc napadené jsou malé rostliny, které v průběhu vegetace odumírají. Tvorba nádorů je zaměnitelná s tvorbou nádorků následkem napadení krytonoscem zelným. V takovém případě ale novotvary na kořenovém krčku a hlavním kořeni obsahují viditelné dutiny a chodbičky po larvách škůdce, zatímco při onemocnění nádorovitostí košťálovin jsou naplněny normální dužninou.
Ochranou proti nádorovitosti je kromě vápnění i šlechtění na rezistenci. Zmíněnou odrůdu Mendel doporučil Ing. Kocián pěstovat pouze v oblastech s výskytem této choroby.

Pekařský potenciál
Také sortiment ozimých obilnin společnosti Saaten Union CZ, s. r. o., byl rozšířen o několik novinek. Jak sdělil Ing. Luděk Novotný, hlavní novinkou pro letošní podzim je v nabídce ozimé pšenice středně raná odrůda Potenzial (A), charakteristická nadprůměrným výnosem a vynikající pekařskou kvalitou A. Vzhledem k vysoké plasticitě a nenáročnosti na půdně-klimatické podmínky je možné ji pěstovat i v přísuškových oblastech, v osevním postupu dokonce po obilovině či kukuřici.
Jeho popis doplnil Oliver Wellie-Stephan, produktový manažer pro obiloviny firmy Deutsche Saatveredelung A. G. Podle něj měla tato odrůda v Německu loni největší přírůstek ploch.
Vhodný je pro ni časný až střední termín setí, výnos totiž dosahuje hustotou porostu. Má krátké stéblo, je tedy odolná vůči poléhání a výnosná je i na suchých stanovištích.
Ing. Novotný uvedl, že v nabídce osiv rozhodně letos nebude chybět odrůda Mulan (A), která u nás byla vloni třetí nejmnoženější odrůdou. „Za to vděčí svým mimořádným vlastnostem, jako jsou špičkový výnos, dobrá pekařská kvalita A, velmi dobrý zdravotní stav, mrazuvzdornost, mimořádná vhodnost do přísušků a další.“
Z „céčkových“ odrůd ozimé pšenice patří mezi nováčky raná odrůda Bagou (C, K), která vyniká nejen vysokým výnosem, ale také výbornou pečivárenskou kvalitou. Je proto ideální pro výrobu keksů, sušenek či krekrů. Zároveň si však zachovala i velmi dobré krmivářské parametry, konstatoval Ing. Novotný.

Široký sortiment
Z nové generace šlechtění pochází dvojice ozimých hybridních žit Askari (vhodné pro intenzivnější pěstování) a Fugato (i pro extenzivnější způsob hospodaření). Kromě vysokého výnosu disponují vyšší tvorbou pylu a prášivostí, což snižuje riziko výskytu námelu. V sektoru tritikale je od loňského roku k dispozici pšeničný typ Hortenso, disponující vysokým výnosem, plasticitou a velmi dobrou odolností vůči poléhání.
Mezi novinky v ozimých ječmenech se letos zařadila šestiřadá, nejranější odrůda sortimentu Wendy. Dosahuje vysokého výnosu zrna s dobrým podílem předního zrna, středně vysokou HTS a velmi dobrým zdravotním stavem. Odrůda Wendy, stejně jako Laverda, je specialistou do přísuškových oblastí, řekl Ing. Novotný.
Připomněl i víceřadý ozimý ječmen Traminer se zvýšenou odolností vůči virové zakrslosti ječmene (BYDW). Zvyšuje jistotu sklizně i v lokalitách ohrožených touto chorobou.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down