21.09.2009 | 07:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V Lukavci o průmyslových bramborách

V Lukavci proběhl tradiční polní den organizovaný Ústředním bramborářským svazem ČR ve spolupráci se Škrobárnami Pelhřimov, a. s. Cílem bylo kromě prezentování firemních informací spolupořadatele Škrobáren Pelhřimov informovat a prodiskutovat průběžné výsledky odrůd brambor pro produkci škrobu, přihlášených do zkoušek pro Seznam doporučených odrůd.

Nově zvolený předseda Ústředního bramborářského svazu ČR (ÚBS) Ing. Miloslav Chlan seznámil přítomné s aktuálními cíli svazu, kam patří především:
- zlepšení servisu pro členy svazu, zvýšení informovanosti a podpory jejich aktivit,
- zlepšení postavení svazu jako profesní organizace pěstitelů, množitelů, vlastníků odrůd, obchodníků i zpracovatelů brambor vůči státní správě. Za tímto účelem požádal svaz o vstup do Agrární komory ČR a vyvíjí aktivity směřující k rozšíření členské základny,
- nalezení řešení pro rozšíření systému zkoušek pro Seznam doporučených odrůd o odrůdy ze Společného katalogu EU, které prozatím nebyly v ČR registrovány. Ing. Chlan poznamenal, že složitá jednání modelovaná vedením svazu postupují úspěšně k závěru, a to jen díky vstřícnosti většiny vlastníků odrůd, zástupců Ústředního kontrolního ústavu zemědělského a Ministerstva zemědělství ČR (MZe ČR).
V průběhu jednání vystoupili zástupci vlastníků odrůd MEDIPO AGRAS H.B., spol. s r. o., Selekta Pacov, a. s. a Vesa Velhartice, a. s., kteří podali základní informace o svých odrůdách přihlášených letos do zkoušek.

Vyjednat podmínky zemědělcům 

Předseda svazu vysvětlil aktivity Českého škrobárenského svazu směřující k vyjednání podmínek pro zemědělce pěstující škrobárenské brambory platné od roku 2012. Již dnes je jasné, že výrobní kvóty na škrob a s nimi související evropské dotace skončí s kampaní v roce 2011. Systém navrhovaný Českým škrobárenským svazem a Ústředním bramborářským svazem ČR se snaží o to, aby český pěstitel mohl používat systém, který se připravuje pro pěstitele škrobárenských brambor v západní Evropě. Uvedené by znamenalo vyjednat v Evropské unii a přijmout rozhodnutí ze strany MZe ČR tak, aby současně vyplácené přímé platby byly vypláceny od roku 2012 zemědělcům, kteří uzavřeli pěstitelské smlouvy v roce 2011, jako doplňková platba a následně při změně nyní používaného systému SAPS jako platba na farmu.

Vydržte u brambor
Ing. Chlan přednesl argumenty, proč rozvíjet pěstování brambor a apeloval na zemědělce, aby u pěstování brambor vydrželi. „Brambory jsou zlepšující plodinou v osevním postupu, v průměru několika let přináší zisk a při dosažení dobré kvality jsou prodejné i při jejich vyšší úrodě,“ připomněl předseda svazu. „Brambory jsou finančně i pracovně náročnou plodinou, kterou není jednoduché pěstovat, proto konkurence, která většinou vzniká v době, kdy je velká nadúroda, nebude tak velká, uvedl Ing. Chlan. Vysoké náklady a pracnost na hektar nejsou na závadu, pokud se umí pěstovat a dosahují se očekávané výnosy. To platí i pro pěstování škrobárenských brambor, kde lze jako výhodu doplnit dlouhodobost jejich pěstování na základě smluv. Pro jejich pěstování není třeba speciálních skladů a bramboráren, protože české škrobárny ukončují zpracování nejpozději v prosinci daného roku sklizně. „V některých letech se jeví jako nevýhoda nižší realizační cena škrobárenských brambor, která je však stabilní. Při určitém výnosu závislém na použité technologii pěstování a s ní spojených nákladech je jejich pěstování ziskové,“ dodal.

Uplynulý škrobárenský rok
Situaci ve škrobárenství přiblížil na příkladu ředitel firmy Škrobárny Pelhřimov, a. s., Ing. Josef Hadrava. Hospodářský rok začal 1. září 2008 a skončil 31. srpna 2009. „Naše kampaň loni probíhala od 29. srpna 2008 s celkovým počtem 134 dodavatelů brambor. Kontrakt zahrnoval 54 112 tun brambor a kvóta činila 12 173 tun,“ poznamenal. Ing. Hadrava a objasnil, že plánovaná škrobnatost, tedy průměr škrobnatostí za tři roky dosahovala 19,3 %. Skutečný výkup byl 52 226 tun a výroba škrobu 11 516 tun. „Kampaň byla ze začátku výborná, škrobnatost 20 %, ale později klesla a skončili jsme s průměrnou škrobnatostí 19,1 %. Škrobu bylo o něco méně, ale kvalita brambor byla velmi dobrá. Celkový obsah příměsí činil 6,8 %,“ sdělil Ing. Hadrava. Běžně přitom ulpí dvě procenta příměsí na hlízách, takže 4,8 % byly průměrné srážky, což byl jeden z nejlepších výsledků za poslední léta.

Ceny průmyslových brambor
„Uhradili jsme za brambory 69 889 000 Kč včetně příplatků, přičemž zemědělcům byla vyplacena národní doplňková platba, která činila 18 659 000 Kč. Rozhodující je stávající kurz, který platí i pro letošní kampaň.“ Dále Ing. Hadrava zopakoval, že vždy poslední den v měsíci září je kurz Evropské banky také kurzem pro následující měsíc. Ředitel Škrobáren Pelhřimov uvedl, že pokud bychom výše zmíněné platby vztáhli na dodané brambory, tak průměr za celý podnik –základní cena plus příplatky na tunu – činily 1338 Kč, národní doplňková platba 361 Kč, a platba, o kterou pěstitelé žádají, 154 Kč. „Celkem bylo tedy v průměru zaplaceno 1853 Kč za tunu brambor a k tomu je ještě nutné připočítat platby SAPS, které se každoročně vztahují na jeden hektar půdy,“ vypočítal Ing. Hadrava, který dále uvedl, že v listopadu 2008 došlo během dvou měsíců ve škrobárenském průmyslu k obrovskému propadu cen, který někde činil až 40 %. „Škrob který jsme v listopadu prodávali za 520 eur, prodáváme dnes za 300 eur,“ přisuzuje Ing. Hadrava propad cen posílení koruny až o 25 % a výrobě škrobu ve východní Asii.

Nadcházející škrobárenská kampaň
„V rámci legislativy došlo od minulé kampaně k prodloužení kvót do roku 2011 až 2012, což znamená, že do tohoto termínu bude fungovat dosavadní systém,“ zmínil Lubomír Tříska, ekonomický náměstek Škrobáren Pelhřimov. Upozornil, že však jde o poslední prodloužení kvót, po kterém nastanou zásadní změny při poskytování dotací. Cílem nových směrnic – o kterých však bude třeba ještě jednat – je oddělení dotací od komodit a vyplácet dotace pěstitelům jednotně na plochu. „Cílem je, aby negativní dopad změn nepůsobil destabilizačně na trh a byla zajištěna životaschopnost škrobárenského průmyslu včetně zásobování bramborami,“ zdůraznil náměstek Tříska.

Platby pěstitelům
Systém ceny za brambory se skládá z několika složek. „Minimální cenu platí škrobárny, tu dostávají zemědělci v eurech. Další je doplňková platba, jedná se o státní peníze v eurech, jejichž přepočtem je kurz z posledního září konkrétního roku,“ informoval ekonomický náměstek. Další možné příplatky, které škrobárny poskytovaly z vlastní iniciativy, jsou dané pěstitelskou smlouvou se zemědělci. Jsou to příplatky na dopravu, za větší škrobnatost a příplatky k ceně brambor. „Pro letošní podzimní kampaň uvažujeme s výplatou u příplatku za vyšší škrobnatost a dopravné. Vzhledem k situaci, kdy se na našich tržbách projevily nízké ceny způsobené převisem nabídky nad poptávkou, nemůžeme pro letošní kampaň další příplatky slibovat,“ uvedl Lubomír Tříska.

Klíčové informace:
- Cílem ÚBS ČR je mimo jiné nalezení řešení pro rozšíření systému zkoušek pro SDO o odrůdy ze Společného katalogu EU, které prozatím nebyly v ČR registrovány.
- Výrobní kvóty na škrob a s nimi související evropské dotace skončí s kampaní v roce 2011.
- Zemědělcům bylo loni celkem za tunu brambor v průměru zaplaceno 1853 Kč, k této částce je však ještě nutno připočíst platby SAPS.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down