08.10.2009 | 08:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kukuřice vévodila poutnímu chrámu

Tradiční Den kukuřice proběhl začátkem babího léta na Hané, kde setkání téměř dvou set zemědělců provázelo slunečné počasí. OSEVA, a. s. v blízkosti známého poutního chrámu v Dubu nad Moravou prezentovala sortiment hybridů kukuřice, který vyšlechtila CEZEA – šlechtitelská stanice, a. s. sídlící v Čejči. Stav porostů však prozradil, že se lokalitou před časem přehnala prudká bouře s krupobitím a silným větrem. V okolí bylo zničeno několik set hektarů kukuřice. Tyto extrémní podmínky neumožnily hybridům předvést se v plné síle.

Jádro sortimentu Osevy Bzenec představují tuzemské hybridy vyšlechtěné společností CEZEA. Komentování přehlídky pokusů se ujal hlavní šlechtitel společnosti Cezea RNDr. Jaroslav Poruba, CSc. Na úvod připomněl, že Cezea je v současné době jediným pracovištěm v České republice zabývajícím se šlechtěním kukuřice. Tato šlechtitelská stanice vyšlechtila a má v Národní odrůdové knize České republiky zapsáno 25 hybridů z celkového množství kolem 280. Při pohledu na počet zapsaných hybridů kukuřice (téměř 3000) ve Společném katalogu odrůd EU je zřejmé, že konkurence v prodeji osiva této zemědělské plodiny je značná. Společnost Cezea se v minulosti zaměřovala na šlechtění silážní kukuřice. „Rozvoj pěstování zrnové kukuřice v České republice přiměl naše šlechtitele zaměřit programy i tímto směrem,“ uvedl RNDr. Poruba. Výsledkem je několik vysoce kvalitních zrnových hybridů v portfoliu šlechtitelské stanice. RNDr. Poruba zdůraznil, že se při šlechtění hybridů kukuřice používají klasické šlechtitelské metody a společnost nevyužívá ve svém programu GMO.
Cezea velmi úzce spolupracuje s firmou Oseva Bzenec, která na základě exkluzivních licenčních smluv vyrábí, upravuje a dodává osiva našich hybridů spotřebitelům po celé České republice i do zahraničí. Osivo produkuje bzenecká společnost téměř na 1000 ha zemědělské půdy jižní Moravy. „Díky kvalitní marketingové politice Osevy Bzenec zaujímají čejčské hybridy 20 – 25% podíl na českém trhu,“ dodal RNDr. Poruba.

Hybridy s FAO od 245

Ve skupině raných a středně raných hybridů RNDr. Poruba nejprve podrobněji představil hybrid Celive. Tento na trhu již dobře známý hybrid ranosti FAO 250 doporučil přítomným zemědělcům pro pěstování na zrno v obilnářské a řepařské oblasti. Jeho velmi dobrý počáteční růst, dobrý zdravotní stav a odolnost proti poléhání dávají velké předpoklady pro poskytnutí vysokých výnosů zrna.
Další zastavení proběhlo u hybridu Cejine. Středně raný dvouliniový hybrid patří do kategorie ranosti 260. „Byl povolen v roce 2009 a zaregistrován v ČR na základě výnosových zkoušek na siláž na Slovensku. Tam dosáhl vysokých výnosů silážní hmoty s dobrým podílem klasů. Jak se tento hybrid prosadí v praxi, však ukáží až následující roky,“ poznamenal RNDr. Poruba.
V roce 2008 byl zaregistrován dvouliniový, středně raný hybrid skupiny ranosti 280 Cedub. Jde o hybrid vhodný k pěstování na zrno v celé řepařské a kukuřičné oblasti. Ve státních odrůdových pokusech vykazoval výnosy zrna 103 % proti kontrolním hybridům. RNDr. Poruba se u tohoto hybridu pozastavil nad špatným opylením vrcholků palic. „Na této lokalitě mají všechny hybridy nedoopylené konce palic, příčinu vidím v příliš velkém suchu v období tvorby generativních orgánů a nedokonalé výživě,“ konstatoval.

 

Hybridy s FAO nad 300 

Ze středně pozdních hybridů byl návštěvníkům představen dvouliniový hybrid Cevaha, typický silážní hybrid skupiny ranosti 320. Tento hybrid obdržel od firmy Oseva, a. s. kvalitativní značku – TOP siláž. Označen tak může být pouze hybrid, který je sledován po dobu minimálně tří let v nezávislé laboratoři a který současně vykazoval po dobu sledování nejlepší výsledky stravitelnosti neutrálně detergentní vlákniny a zároveň dosahoval výborných výnosových i nutričních ukazatelů.
Delší zastávka proběhla i u dvouliniového hybridu Celate s raností FAO 340. Celate vykazuje nadprůměrné výnosy hmoty z hektaru. „Doporučujeme ho pro zpracování v bioplynových stanicích, a to v celé řepařské a kukuřičné oblasti,“ uvedl RNDr. Poruba.
V roce 2009 byl povolen z výsledků na siláž nový dvouliniový hybrid Cegura. Ve státních odrůdových pokusech ve srovnání na kontrolní hybridy dosahoval 100 % z výnosu sušiny a 104 % ve výnosu zelené hmoty při srovnatelných ranostech. Vzhledem k vysoké skupině ranosti FAO 370 je vhodný pro pěstování na siláž v kukuřičné oblasti.
U pěti parcel čejčských hybridů s novošlechtěním RNDr. Poruba vysvětlil, že neukazují všechna novošlechtění, která by mohla být potenciálně povolena: „Celkem máme ve druhém roce zkoušení 14 nových novošlechtění od FAO 220 až po FAO 360, z toho je osm hybridů zkoušeno na zrno, dva na zrno i siláž a čtyři na siláž. Kolik z těchto hybridů bude povoleno, však ukáží až výsledky pokusů v letošním roce.“

Novinka ze severu

Na závěr zástupce Osevy Bzenec Michal Študent představil čtveřici raných hybridů německé firmy Freiherr von Moreau Saatzucht. „Dvouliniový hybridu Alombo je univerzální hybrid FAO 240. Vhodný jak na zrno, tak na siláž. Zrnové hybridy pěstované na siláž obvykle vykazují horší stravitelnost vlákniny. Hybrid Alombo však představuje výjimku a obdržel od naší firmy kvalitativní značku – TOP siláž,“ zdůraznil Michal Študent. Vyzdvihl také výhody nadějné německé novinky Laboom: „Tento velmi raný třílíniový hybrid FAO 220 se dobře uplatní při pěstování na siláž i zrno. Jak se tento hybrid osvědčí na našem trhu se rozhodne v následujících letech.“

Ukázaly se i stroje

Na polním dnu byly kromě kukuřic k vidění i ukázky zemědělské techniky od firem NAVOS FARM TECHNIC, s. r. o., a AGROTECHNIC MORAVIA, a. s. Návštěvníci se mohli seznámit také s produkty, které dodává na český trh firma Lovochemie, a. s. Atmosféru po celý den zpříjemňovala i možnost posezení při občerstvení, kde za zvuků cimbálové muziky a historického tanečního vystoupení s prapory mohli návštěvníci prodiskutovat své problémy a zkušenosti.

Klíčové informace:

• Oseva Bzenec na základě exkluzivních licenčních smluv vyrábí, upravuje a dodává osiva vyšlechtěná společností Cezea spotřebitelům po celé České republice i do zahraničí.
• Čejčské hybridy zaujímají 20 – 25% podíl na českém trhu.
• Hybrid Alombo obdržel od firmy Oseva Bzenec kvalitativní značku – TOP siláž.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down