15.10.2009 | 03:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Šetřit na kukuřici se nevyplácí

Zralá palice na zelené rostlině. Toto spojení slov mnohokrát zaznělo na polním dnu kukuřice KWS v Sedlci na Českobudějovicku. Na začátku září, v době konání této akce, byl totiž ten správný termín pro zahájení sklizně mnoha silážních hybridů kukuřice. A jak se zemědělci na setkání dozvěděli, nesprávně načasovaná sklizeň je může připravit o nemalé finanční částky, stejně tak jako se jim nemusejí vyplatit některé nevhodné úspory při pěstování kukuřice.

Akce v Sedlci byla jen jedním z obdobných setkání uspořádaných společností KWS Osiva, s. r. o., na mnoha místech celé České republiky. V Sedlci na pozemích Zemědělského obchodního družstva Blata se konala již poněkolikáté.

Stěžejní plodina kukuřice 

Zemědělské obchodní družstvo Blata představil tamní předseda František Pešek. Jeho podnik obhospodařuje asi 4000 hektarů půdy, přičemž vzhledem k podmínkám, které napovídá samotný název podniku, asi jednu čtvrtinu výměry zaujímají louky. V Sedlci se věnují jak chovu dojeného skotu, tak chovu prasat. Stádo krav čítá asi 900 kusů a proto jak říká František Pešek, kukuřice je pro podnik stěžejní plodinou. Připouští však, že jsou nuceni více než by bylo optimální využít ke krmení produkci z trvalých travních porostů.

Úspory se nevyplatily
Tak jako většina podniků se živočišnou výrobou řeší v ZOD Blata ekonomické těžkosti. „Snažili jsem se letos šetřit,“ uvedl František Pešek. Ne vždy se to však podle jeho slov vyplatilo. Jak vysvětlil agronom Jaroslav Kümmel, jedním z úsporných opatření bylo vynechání hnojení pod patu při setí kukuřice, což je zásah, který pravidelně dělali celých patnáct let. „Na porostech je to znát,“ zhodnotil agronom. A jak k tomu dodal Ing. Miroslav Sedláček, z firmy KWS Osiva, kukuřice je intenzivní plodinou, u které se úspory nevyplácejí. „Intenzitou proti krizi“, tak znělo další se slovních spojení připomínaných v Sedlci. Ing. Sedláček doložil na konkrétních číslech pocházejících z šetření Ústavu zemědělské ekonomiky a informací, že ačkoliv se s růstem výnosů kukuřice zvyšují náklady na jednotku sklizňové plochy, jednoznačně se tak zvyšuje efektivita výroby.

Letošní porosty kukuřice

Stav porostů kukuřice nejen v Sedlci, ale i v celém regionu zhodnotil Ing. Miroslav Stropnický, zástupce společnosti KWS Osiva. Na kukuřici se podepsaly nejen zmíněné úspory, ale i vývoj počasí. Nejen kvůli pozdnímu nástupu jara porosty špatně a nerovnoměrně vzcházely. Rozdíly ve zralosti pak byly patrné až do sklizně. O to hůř se na mnoha místech určoval její správný termín.

Správný termín sklizně

Jak k tomu uvedl Ing. Jaroslav Přikryl, CSc., odborný poradce společnosti Medipharm CZ, s. r. o., obzvláště letos bylo důležité porosty v době před sklizní pravidelně procházet a kontrolovat zralost. Začít se sklizní bylo lepší dříve, byť by byla část porostů nedozrálých, nežli později, kdy již byla část rostlin přezrálých. Ing. Přikryl zdůraznil, že za optimální je považován obsah sušiny v rostlině 30 – 35 %. Více než na zralost zrna apeloval na to, aby rostlina neměla zaschlý stonek. Pokud je rostlina zdravá, doporučil sklízet s nízkým strništěm. Vyšší strniště je podle něj vhodné za předpokladu, že rostlina zasychá.

Nabídka hybridů

Na pozemcích ZOD Blata měli účastníci polního dne možnost vidět v demonstračním pokuse více než dvacítku hybridů kukuřice KWS vhodných do dané oblasti. Zastoupení tam měly hybridy s FAO od 200 až do 320 určené jak na siláž a zrno, tak pro výrobu bioplynu.
Ing. Stropnický upozornil především na hybrid Ronaldinio (FAO 240/250). Tento výnosný plastický hybrid s vysokým podílem zrna a současně mimořádnou stravitelností volí mimo jiné i na běžné plochy sedlcký agronom. Dále Ing. Stropnický vyzdvihl hybrid Zidane (FAO 240) určený pro pěstování na zrno. Jeho hlavní předností je vysoký výnos, což doložil i při loňských sklizních. Pěstitelé se zájmem zastavili i u porostu hybridu KWS 5133 Eco (FAO 250). Jde o nenáročný silážní hybrid, který dosahuje vysokých výnosů ve všech pěstitelských oblastech a to bez ohledu na chladné počasí na začátku vegetace či přísušky v jejím průběhu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down