12.10.2009 | 07:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Volit odrůdu lze podle vyvolených

První polovina září. Sója postupně dozrávala. Nastal tedy ten pravý čas zhodnotit porosty před sklizní. Na poli poblíž Přítok u Kutné Hory pod barokní sochou svatého Jana Nepomuckého, jehož kamennou hlavu odvál čas, se sešly desítky lidí se zájmem o tuto plodinu. Někteří z nich sóju zařadili na svá pole poprvé, a proto zkušenosti s jednotlivými odrůdami vhodnými do dané lokality velmi ocenili.

„Je tomu již deset let, co jsme do České republiky dovezli nové kanadské odrůdy sóji OAC Vision a Korada,“ informoval v úvodu posluchače Ing. Jiří Holeček, jednatel společnosti Zemědělská agentura, s. r. o. (ZIA). Tenkrát ještě neměli s pěstováním této luštěniny zkušenosti. „Zaseli jsme ji v polovině května a zjistili jsme, že je to špatně,“ zavzpomínal Ing. Holeček. Od té doby se však hodně změnilo. Dokazovaly to i odrůdové pokusy v Přítokách na pozemcích rodiny Procházkovi, kam bylo zařazeno osm „vyvolených“ odrůd sóji, které v Kanadě vyšlechtila firma Semences Prograin LTD. V České republice s nimi obchoduje a částečně je také množí firma ZIA.

I sóju lze přihnojit
Jak uvedl Ing. Vít Procházka, cílem provozního pokusu je ověřit a předvést výkonnost nového sortimentu odrůd sóji v určitých podmínkách České republiky. Posluchačům nejprve sdělil informace o založení pokusu podzimní orbou počínaje a uválením pozemku cambridge válci konče.
Upozornil také, že sója jako zlepšující plodina nedostala žádné startovací hnojivo. Pěstitelé se však později dozvěděli, že po aplikaci 15 – 20 kg N/ha tato plodina „odskočí“ od země a nasazení prvního spodního lusku je proto vyšší. To se pozitivně projeví zejména při kombajnové sklizni snížením výnosových ztrát.
V průběhu vegetace se musela sója vyrovnávat s různými podmínkami. Nejprve to bylo sucho při vzcházení, se kterým se dokázala docela dobře díky velkému zrnu a hlubšímu výsevku vypořádat. Později ale přišly vichřice a přívalové deště. Na některých odrůdách sóji se to projevilo proléháním porostů. V době konání akce plodina již dozrávala, ztrácela vodu a také listy, které jsou pro ni velkým závažím, a stonek se začínal viditelně rovnat.
Choroby sóju příliš netrápily. Ze škůdců se v teplotně nadprůměrném květnu objevila babočka bodláková. „Zajímavostí bylo, že housenky tohoto motýla dávaly přednost sladším odrůdám,“ podotknul Ing. Procházka. Pro zajímavost také uvedl, že na počátku vegetace mohou být závažnou škodnou i zajíci či ptáci. Proti plevelům zasahovali herbicidy.

Bohemians se nepředvedla
Při posuzování vhodnosti odrůd sóji pro podmínky ČR je důležité brát v úvahu zejména délku vegetace, výnosový potenciál, ale také odolnost proti chladu či výšku nasazení prvního lusku od země. Neméně důležitá je odolnost proti chorobám. Především na tyto vlastnosti se soustředili Ing. Procházka a Pavel Vinkler, ze společnosti ZIA, při prohlídce odrůdových pokusů sóji.
Svůj výklad zahájili u odrůdy Bohemians. Přestože nemá podle Ing. Holečka tato odrůda ve velmi raném sortimentu konkurenci, v Přítokách jeho slova nepotvrdila. Pavel Vinkler ale přítomné pěstitele uklidnil. Bohemians byla naneštěstí vyseta na kraji pozemku, tedy na místě, kde je stresovaná. „Ve skutečnosti může být proti tomuto porostu až o 30 centimetrů vyšší,“ doplnil. Na rostlinách si pěstitelé mohli všimnout středního nasazení prvního lusku od země. Tím se liší od své předchůdkyně OAC Vision, která měla nižší nasazení. Rostlina příliš nevětví, a proto je vhodný výsevek kolem 150 kg/ha. Jak upozornil Ing. Procházka, v porovnání s ostatními odrůdami měla na jaře pozdější start, ale v době konání akce patřila v Přítokách k nejzralejším.
S Bohemians sousedila odrůda Supra. V sortimentu kanadských odrůd nahrazuje Koradu, ale v porovnání s ní má vyšší nasazení prvních lusků. Supra se vyznačuje vysokým průměrným výnosem a dobrou skliditelností. Nejen pro tyto vlastnosti ji Ing. Procházka zařadil také na pracovní plochu. Jak uvedl, u této odrůdy průměrně dosahují třítunových výnosů z hektaru.
Přestože na mnoha lokalitách bude nutné Supru desikovat, na pozemcích v Přítokách se pravděpodobně této operaci vyhne. Pavel Vinkler hovořil dále o pokusu, kde zkoušeli zasít odrůdu do širších řádků. Výsledkem bylo velmi pěkné nasazení bočních výhonů. Je také schopna adaptovat se na sníženou hustotu porostu.
Odrůda Tundra patří do velmi raného sortimentu. „Tím, že je téměř zralá, to vypadá, že má i více lusků,“ upozornil pěstitele Ing. Procházka. Pravdou je, že letos měla velmi dobrý start, oproti jiným letům má vysoko nasazený první lusk, a proto by i přes její ranost mohla poskytnout pěkný výnos, doplnil.

Přibude novinka 
Alma-Ata je dalším pokračovatelem odrůdy Korada. Liší se od ní například rychlejším počátečním vývojem porostu, výškou či mírně vyšším nasazením prvních lusků. Podle Pavla Vinklera je v důsledku pozdějšího dozrávání vhodnější na jižní Moravu. Při nižším výsevku dokáže velmi pěkně větvit. Boční větve nesou dokonce téměř stejný počet lusků jako hlavní terminál, a proto by podle Ing. Procházky bylo možné uvažovat o jiné meziřádkové vzdálenosti.
Kdo se již dříve nesetkal s další odrůdou – Silesia, mohla ho překvapit nasazením lusků. Na náhodně vytržené rostlině Ing. Procházka napočítal deset pater lusků. „Na Moravě by jich mohlo být i více,“ připustil Pavel Vinkler. V důsledku mírného prolehnutí porostu se vegetace u této odrůdy protáhla, ale desikace nebude nutná. Výnos by se podle přednášejících měl pohybovat na úrovni o 500 kg na ha vyšší než u ranějších odrůd. Doplnili také, že Silesia tvoří výnos velikostí zrna.
„Jeden z nejlepších výnosů by mohla letos poskytnout odrůda Moravians,“ odhadnul Pavel Vinkler. Tento matriál s mohutným habitem je vhodný do širších řádků, kde krásně větví. O Moravians je známo, že snadno poléhá, připomněl Ing. Procházka. Záhy ale doplnil, že v průběhu dozrávání, kdy ztrácí vodu a listy, je schopna se opět narovnat.
Mezi nejprodávanější odrůdy sortimentu patří Naya. Velmi dobře větví, a proto je podle Ing. Procházky otázkou, zda ji nevysévat do širších řádků.
Řadu pokusů uzavírala odrůda Laurentiana. Jde o ranější, urostlý, vzpřímený materiál, který by měl být letos zaregistrován. Jako jediná z předvedeného sortimentu disponuje odolností vůči hlízence obecné. Loni dosáhla druhého nejvyššího výnosu, prozradil na závěr Ing. Procházka.

Špatná cena, dobrá předplodina 
Podobně jako u jiných komodit také u sóji se výkupní cena pohybuje na nižší úrovni než v minulých letech. Informoval o tom Ing. Holeček (ZIA). Uvedl také, že v současné době nemají ještě zajištěn odbyt sóji pro potravinářské účely. Hovořil však o možnosti spolupráce s odborníkem na výrobu tofu z Velimi u Kolína Long Dangem.
Mohlo by se zdát, že výkupní cena této luštěniny může odradit zemědělce od jejího pěstování. Jak na polním dni ale zaznělo, při dobré úrovni agrotechniky, je sója stále rentabilní plodinou. Navíc je významnou součástí osevních postupů, hraje zlepšující roli z hlediska struktury půdy a mnohé další.

Klíčové informace

 V České republice se již deset let pěstují kanadské odrůdy sóji.
 Do Přítok u Kutné Hory bylo vybráno osm vyvolených kanadských odrůd sóji vhodných do této oblasti.
 Obrazovou reportáž z průběhu vegetace pravidelně připravuje Ing. Vít Procházka a k vidění je na internetových stránkách Zemědělské agentury.
 V době uzávěrky tohoto článku byly již všechny parcely sklizeny a výsledky jsou k dispozici na www.zia.cz/vyvoleni.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down