22.10.2009 | 05:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výběr správného hybridu základem

Zástupci společnosti SOUFFLET AGRO, a. s., představili na v pořadí již pátém polním dni ve Všestarech u Hradce Králové hybridy kukuřice, které jsou připraveny pro rok 2010. K vidění byly také experimentální hybridy této plodiny, o jejichž uplatnění rozhodnou výsledky zkoušení. Vedle kukuřice se dále hovořilo o odrůdách slunečnice a pícninách. Porosty, podobně jako v loňském roce, navštívil v okrajových částech lesknáček čtyřskvrnný, ale na palicích kukuřice i úborech slunečnice si s chutí pochutnali také ptáci.

Firma Soufflet Agro je distributorem osiva své vlastní značky Selekta. Je také výhradním zástupcem francouzské společnosti Maisadour Semences, jejíž osivo kukuřice a slunečnice prodává na českém trhu od roku 2005. Z informačních tabulí se návštěvníci mohli dozvědět, že pro rok 2010 společnost Maisadour zařadila do své kampaně hybridy kukuřice s označením Nutriplus, které jsou mimo jiné charakteristické velmi dobrou stravitelností vlákniny s vysokým obsahem škrobu.
Soufflet Agro nabízí také osivo kukuřice, slunečnice a pícnin dalších firem.

Začínáme u čiroku

Ještě před tím, než se početná skupina účastníků přesunula k hybridům kukuřice, upozornil na porosty čiroku Ing. Petr Robotka, manažer zahraničního obchodu a marketingu společnosti Soufflet Agro. Protože tato plodina, které se ve Všestarech očividně daří, je zařazena do pokusů prvním rokem, na informace o ní si zájemci musí ještě počkat.
Naopak o jednotlivých hybridech kukuřice, kterých pěstitelé na pokusných polích napočítali nakonec padesát dva, se od Ing. Jiřího Šilhy, Ph.D., a Ing. Martiny Polákové ze společnosti Soufflet Agro dozvěděli mnoho zajímavých informací. Portfolio předváděných kukuřic zahrnovalo hybridy s FAO od 190 (Becket) do 380 (Corti).

Novinky v kukuřici

S úvodním slovem se začaly snášet na hlavy účastníků první dešťové kapky, které postupně přerostly v souvislý déšť. Kdo neměl deštník, zmokl. Ing. Šilha však posluchače ujistil, že deštivé počasí je krásné. Vždyť ve Všestarech pořádně nezapršelo od počátku srpna a ozimé plodiny v důsledku velkého sucha nevzcházely.
Ale zpět ke kukuřici. Letošní rok se portfolio společnosti Soufflet Agro rozrostlo o několik novinek. Patří mezi ně například velmi raný dvouliniový hybrid Laricio (FAO S 210/Z 220). Jak upozornila Ing. Poláková, tento materiál je vhodný do vyšších poloh, kde poskytuje siláž vysoké kvality. Jeho zdravotní stav je dobrý, odolný je vůči chladu i přísuškům.
Ing. Poláková dále hovořila o velmi raném hybridu ES Kirola (FAO S 220), letos zaregistrovaném v České republice. Vyznačuje se velmi dobrými výživovými parametry siláže. Ing. Poláková vyzdvihla jeho velmi dobrý zdravotní stav, který si udrží až do sklizně. Pěstitelé si mohli všimnout středně vysokého nasazení palic a velkého počtu řad zrn.

Loňské, již vyzkoušené

Tříliniový hybrid MAS 23.B (FAO S 260/Z 270) byl zaregistrován v minulém roce na základě evropského Společného katalogu odrůd druhů zemědělských rostlin. Podle výsledků z pokusných parcelek ve Všestarech se stal nejvýnosnějším materiálem na zrno. Jeho výnos se pohyboval na úrovni 117 % s 30% vlhkostí zrn. Podle Ing. Polákové tvoří kompaktní porost, rostliny jsou silné s velikými palicemi. Vyznačuje se také dobrým zdravotním stavem, rychlým počátečním růstem a odolností vůči stresům.
Velmi pěkného výnosu zrna (110 %) dosáhl další hybrid Cultura (FAO S300/Z310), který byl loni zaregistrován na Slovensku. Materiál disponuje vysokým výnosovým potenciálem, velmi dobrým zdravotním stavem palic a dobrými krmivářskými hodnotami. Využitelný je na siláž, zrno i pro bioplynové stanice. Poté, co Ing. Poláková rozlomila palici, viděli účastníci, že se jedná o typ zrna koňský zub. To ve spojení s velmi tenkým vřetenem palice zajišťuje rychlé uvolnění vlhkosti na konci sezóny.
K novinkám zaregistrovaným v ČR v roce 2008 dále patří velmi raný dvouliniový hybrid Scelior (FAO S 230/Z240) a tříliniový MAS 20F (FAO S 240/Z 250). Oba dosahují pěkných výsledků při pěstování na zrno i na siláž. Vyznačují se velmi dobrou stravitelností siláže. MAS 20F se dokáže velmi dobře přizpůsobit pozemku a podobně jako Scelior dokáže odolávat přísuškům.
Svým mohutným vzrůstem a objemem hmoty zaujme na první pohled dvouliniový plastický hybrid Lavena (FAO S250/Z260). Pěstitelé si také mohli všimnout pěkně doopylených palic a velkého počtu řad zrn. Ing. Poláková upozornila na to, že jde o stay green hybrid s širokým uplatněním na zrno, siláž i bioplyn.

Registrované ještě dříve

Trojice hybridů, zaregistrovaná v roce 2007 v ČR nebo na základě EU katalogu – Amelior (FAO S 260/ Z 270), MAS 24.A (FAO S 260/Z 270) a Crispi (FAO S 280/ Z 290) – obsadily podle výsledků výnosu kukuřice na zrno ve Všestarech postupně čtvrté, páté a šesté místo.
Zrnový hybrid Amelior vyniká nejen vysokým výnosem zrna – v roce 2007 dosáhl 110 % na kontroly v pokusech ÚKZÚZ ,v současné době je zařazen mezi kontrolní hybridy ÚKZÚZ v raném sortimentu na zrno. Předností je i jeho výborný zdravotní stav. Díky odolnosti vůči suchu je vhodný také na výsušné, písčité pozemky řepařské a okrajové kukuřičné výrobní oblasti. Třílíniový hybrid MAS 24.A poskytuje dieteticky vyváženou siláž velmi dobré kvality. Jak doplnila Ing. Poláková, nezklame ani při využití na zrno.
Crispi je dvouliniový velmi plastický a univerzální hybrid pro využití na zrno, siláž, bioplyn. Díky dobrému zdravotnímu stavu a parametrům je vhodný též pro mlynárenské zpracování.

Časem ověřené

Velmi raný až raný hybrid ES Ultrafox Duo se vyznačuje přirozenou odolností vůči graminicidu Focus Ultra. Loni dosáhl ve Všestarech nadprůměrného výnosu zrna. Jde o adaptabilní hybrid s velmi dobrým zdravotním stavem a rychlým počátečním vývojem, konstatovala Ing. Poláková.
Mezi nadprůměrné hybridy ve výnosu zrna se řadí také Maibi a Ovni, které byly na základě EU katalogu registrovány již v roce 2002. Maibi je určena zejména na siláž, ale dá se využít i na zrno. Disponuje výborným zdravotním stavem. Ovni je na rozdíl od předchozího hybridu pozdnější. Vyznačuje se velmi dobrým výnosem zrna i zelené hmoty.

Největší škodná – lidi, drátovci, ptáci

Účastníci polního dne se dozvěděli také zajímavé informace o jedenácti odrůdách slunečnice (Pacific, ES Magnific, LH A257/07, MAS 91A, MAS 92OL, ES Authentic, NK Ferti, NK Sinfoni, CSF 7112, MAS 92B a MAS 94C). Tu letos ve Všestarech opět potrápili drátovci, a proto bylo nutné částečně porosty prosévat, což se mimo jiné podepíše na výnosu. Drátovci však nebyli jedinými škůdci, na pomyslné první příčce se umístili lidé, kteří z pole odnášeli celé úbory. Škody působili i ptáci.

Klíčové informace:

 Společnost SOUFFLET AGRO, a. s., uspořádala pátý polní den kukuřice ve Všestarech u Hradce Králové.
 Prohlídka pokusů zahrnovala 52 hybridů kukuřice, 11 odrůd slunečnice a 13 ukázek pícních směsí.
 Polní den se věnoval ověřeným materiálům, ale také novinkám, například hybridům kukuřice Laricio a ES Kirola.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down